Nieuw sociaal ontwikkelbedrijf voor gemeenten Oldenzaal en Losser

Lossers-hoes_frontaal

Inwoners uit de gemeenten Oldenzaal en Losser die werken met een indicatie voor Sociale Werkvoorziening (WSW), Beschut Werk of met loonkostensubsidie zijn op dit moment werkzaam bij het sociaal ontwikkelbedrijf Larcom in Oldenzaal. Per 2026 loopt het contract met Larcom af en kan dit juridisch niet worden verlengd. Daarom zoeken de gemeenten een nieuw sociaal ontwikkelbedrijf. De medewerkers behouden werk. Het betreft 106 medewerkers uit Losser en 235 uit Oldenzaal. 

Wat is een sociaal ontwikkelbedrijf
Een sociaal ontwikkelbedrijf is een bedrijf met beschutte werkplekken voor mensen die passend werk nodig hebben. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze medewerkers een goede werkplek hebben, waar ze zich prettig voelen en kunnen groeien. Op dit moment werken deze medewerkers uit Oldenzaal en Losser bij het sociaal ontwikkelbedrijf Larcom in Oldenzaal.

Aflopend contract en ontwikkelmogelijkheden
De beide gemeenten zijn tevreden over de samenwerking met Larcom. Helaas is het juridisch niet mogelijk om deze samenwerking te verlengen zonder Europese aanbesteding. Dit wordt onwenselijk gevonden omdat Oldenzaal en Losser streven naar een nieuwe, langjarige samenwerking met een sociaal ontwikkelbedrijf.

Het belangrijkste voor de medewerkers is dat zij hun werk behouden. Daarnaast zijn de gemeenten voornemens om de mensen die nu vallen onder de CAO ‘Aan de Slag’ en in dienst zijn van Larcom, op termijn in dienst te nemen van de gemeenten via WiL of SWO. Om ervoor te zorgen dat alle huidige medewerkers straks een toekomstbestendige arbeidsovereenkomst hebben.
Met het nieuwe sociaal ontwikkelbedrijf wordt een contract gesloten op basis van “uitsluitend recht” waardoor aanbesteding niet nodig is.

Begin 2025 is er meer bekend
Op 23 september zijn alle medewerkers geïnformeerd. De komende periode gaan de gemeenten aan de slag om een keuze te maken voor een nieuw sociaal ontwikkelbedrijf. Wethouders Christenhusz en Lahdo lichten toe: “We begrijpen dat dit vragen kan oproepen, maar willen benadrukken dat er tot 2026 niets verandert. Ook zijn we met de medezeggenschap in gesprek, zodat medewerkers inspraak hebben in dit proces. Begin 2025 verwachten we meer duidelijkheid te kunnen geven over het nieuwe sociaal ontwikkelbedrijf waarmee we verdergaan.”

Geplaatst in: Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud