Nieuw leefstijlprogramma voor mensen met (ernstig) overgewicht

Leefstijl

Speciaal voor mensen met (ernstig) overgewicht en een verhoogd risico op hart-of vaatziekten of diabetes biedt Maartje vanaf dit najaar in Losser Coaching op Leefstijl (CooL). Dit is een 2-jarig leefstijlprogramma dat wordt vergoed door de basisverzekering zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. “Het programma richt zich op veel meer dan alleen voeding en bewegen”, vertelt
diëtist en leefstijlcoach Lydia van den Akker.

Alles leefstijlaspecten komen aan bod
Samen met collega-leefstijlcoach en fysiotherapeut Laureen Maathuis staat Lydia in de startblokken om de deelnemers te begeleiden tijdens dit intensieve traject. “Het is echt een programma van de lange adem waarin we veel van de deelnemers vragen. We kijken samen met hen naar alle aspecten van hun leefstijl”, zo vertelt ze. Laureen knikt: “Dat betekent dus dat we niet alleen aandacht hebben voor bewegen en voeding. We kijken ook nadrukkelijk naar hoe je slaapritme is, waar je stress van krijgt of juist van ontspant. Hoe zit het kortom met je persoonlijke balans. Al die aspecten komen uitvoerig in de bijeenkomsten aan bod.”

Samen met andere deelnemers
Een ander bijzonder element aan het leefstijlprogramma is dat je het samen doet met andere deelnemers. “Je volgt Coaching op Leefstijl in een groep van maximaal 15. Je hebt daarbij zowel een-op-een gesprekken met je coach als groepssessies met je coach en je mede-deelnemers bij het Maartje Behandelcentrum in Losser. Je staat er dus nadrukkelijk niet alleen voor”, vertelt Lydia.
“Daarbij kijken we ook goed wat er nu juist al goed gaat. De deelnemers bepalen bovendien zelf het tempo en hun persoonlijke doelen”, vult Laureen aan. “Samen werken we zo stap voor stap aan een leefstijl die echt bij de deelnemer zelf past.”

Hoewel het programma kosteloos is, is het allerminst vrijblijvend zo benadrukken de coaches. “Voor een echte verandering van leefstijl, is een maximale inzet vereist. We verwachten dan ook van de deelnemers dat ze gedurende het traject van twee jaar bij alle sessies aanwezig zijn en tussendoor flink aan de slag gaan met de doelen die zij samen met ons hebben. Hiervoor krijgen ze ook een eigen leeromgeving.”

Wie kan zich aanmelden?
Je kunt je aanmelden voor het CooL-programma als je:

  • 18 jaar of ouder bent, overgewicht hebt (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast slaapapneu of artrose of een vergrote buikomvang of een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten hebt,
  • of als je ernstig overgewicht hebt (een BMI van meer dan 30)

Voor deelname heb je bovendien een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.

Vragen?
In het najaar 2024 staat er een nieuwe groep gepland. Je kunt je nu al aanmelden. Voor meer informatie of aanmelden kunnen belangstellenden contact opnemen met het Maartje Behandelcentrum: 088-0005205.

Geplaatst in: Nieuws
Hallo Losser - Alles van, voor en over Gemeente Losser
AUTEUR

Nieuwsredactie Hallo Losser

Hallo Losser wordt actueel gehouden door een groot aantal vrijwilligers. Wij geloven dat de Gemeente Losser vitaal en energiek blijft als we weten wat er speelt in de dorpen en als kleurrijke inwoners van onze gemeente een plek hebben om hun verhaal te vertellen.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud