Losser am See

Overstromingjul24_Oude_Apotheek

Nietsvermoedend reden wij zondag aan het begin van de avond vanuit Almelo naar Losser. In Almelo was het droog, maar op de snelweg richting Hengelo zagen we door de harde regen bijna niets meer. En door het slechte zicht misten we de afslag naar Oldenzaal/Losser. Geen nood, we kunnen via de Lutte naar Losser, zeiden we nog. Maar ik voelde al nattigheid, want bij het viaductje richting Losser keerden de auto’s die voor ons reden om. Het viaduct was ondergelopen. Dan maar door het dorp naar de Lossersestraat. Dat ging goed. Maar al snel reden we door gigantische plassen en spatte het water hoog op. Op de weg tussen De Lutte en Losser zagen we ondergelopen weilanden en leek het alsof we in een rivierengebied in het buitenland terecht waren gekomen in plaats van op het anders zo idyllische platteland. Net Oostenrijk met haar meren en rivieren. Ik begon hem al te knijpen, want het rijden werd steeds lastiger met die gigantische plassen water op de weg, en de auto voor ons verdween soms half in het water. Uiteindelijk kwamen we in Losser aan, maar al snel bleek dat we bijna geen kant meer op konden.

Overstromingjul24_A1

De Lutterstraat was afgesloten. Het Teylersplein en het Raadhuisplein waren volledig ondergelopen en uit de putten in de straten kolkte het water omhoog. De Trevi fontein in Rome was er niets bij. De brandweer reed in het dorp en wij erachteraan met onze auto, in de hoop een uitweg te vinden die ons veilig thuis zou doen belanden. Maar als snel raakten we die brandweerauto kwijt en reden we over fietspaden omdat de straten onbegaanbaar waren geworden door het vele water. We konden geen kant meer op, zo leek het. Mensen stonden met paraplu’s en met de kuiten in het water te kijken langs de kant van de weg. Ik had al vanaf de snelweg het hart in de keel van angst, want dit kon wel eens een probleempje worden voor heel veel mensen en voor Losser.

Overstromingjul24_vanuit_auto

De Muchteweg was een rivier geworden. Op de Broekhoekweg stond een auto stil, half in het water. Een mevrouw met een klein kind op de arm klom uit de auto en baadde zich een weg door het water. Auto’s reden over het fietspad en zo ook wij. Uiteindelijk konden we opgelucht ademhalen toen we eindelijk thuis waren zonder natte voeten. We schrikken nu nog van de beelden die op het internet en in het nieuws verschijnen.

Overstromingjul24

Niet alleen in Losser, maar ook in Enschede is de schade enorm. In Losser stroomde het water bij de Protestantse Kerk naar binnen, er zijn nog steeds straten afgesloten, bij verpleeghuis Oldenhove zijn een aantal bewoners geëvacueerd en ik vraag me af hoeveel mensen nu met bezems en dweilen in de weer zijn om het water uit ondergelopen kelders weg te vegen. Het doet me denken aan de beelden uit Limburg, die we kennen uit het nieuws. Nu is ook Losser ondergelopen…..

Geplaatst in: Nieuws
Wilma Breukers
AUTEUR

Wilma Breukers

Ik ben Wilma Breukers. Geboren en getogen in Enschede, maar inmiddels verknocht geraakt aan Losser waar ik sinds een aantal jaren woon en werk. Omdat ik van Losser ben gaan houden wil ik het dorp ook beter leren kennen. Het werk als redacteur bij Hallo Losser draagt hier aan bij.

Ik houd van schrijven, van toneel, theater en cultuur. Ik heb vroeger veel redactiewerk gedaan bij de lokale omroep in Enschede en ben ook jarenlang lid geweest van een toneelvereniging. Ik ben getrouwd en heb een dochter die niet meer thuis woont.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud