Laudato Si boom symbool van duurzaam samen delen

De_Lutte_inwijding _Laudate_Si_boom
Afgelopen weekend vond de feestelijke opening van de compleet vernieuwde ons dorpskern van De Lutte plaats.
Zondagmorgen werd de walnotenboom gezegend na afloop van de themaviering “Re-creatie” Dit werd gedaan door pastoraal werker Ingrid Schraven. Vele dorpsgenoten en parochianen kwamen hiervoor naar de kerk.
Het planten van de boom is een samenwerking tussen Dura Vermeer, de gemeente, locatieraad van de Plechlemuskerk.
Onderstaand een artikel met uitleg over de Laudato Si boom.

De_Lutte_Laudate_Si_kerk

De ingrijpende vernieuwing en herinrichting van de dorpskern heeft de directe omgeving van de Plechelmuskerk en het parochiecentrum een geheel ander aanzien gegeven. De geloofsgemeenschap van De Lutte is hier al eeuwenlang prominent aanwezig. Dat is vooral zichtbaar en tastbaar in het imposantste gebouw op deze plek, namelijk de kerk. Maar ook andere panden, zoals het parochiecentrum en het vroegere klooster St. Jozef zijn of waren altijd beeldbepalend voor het Lutter dorpscentrum.

De_Lutte_Laudate_Si_kind_bij_boom

De geloofsgemeenschap van De Lutte heeft de recente ontwikkeling van de dorpkern gemarkeerd met een blijvende herinnering aan dit gedenkwaardige moment. Op het nieuwe plein krijgt een zogenaamde “Laudato Si boom” een fraaie plek. Het gaat om een notenboom, een levend gedenkteken dat symbool staat voor het samen delen van alles wat de aarde ons biedt en het zorgdragen dat de vruchten beschikbaar blijven voor toekomstige generaties. In deze tijd scharen we dat onderwerp onder het begrip duurzaamheid.

“Laudato Si” betekent geprezen zijt gij en verwijst naar het loflied op de schepping van Franciscus van Assisi. Deze middeleeuwse Heilige is de inspiratiebron voor de naamkeuze van de huidige paus Fransiscus. De Heilige Vader is een bezield pleitbezorger voor duurzaamheid en roept in zijn pauselijke brief op tot een ommekeer, een ecologische bekering en zegt; “doorbreek de onverschilligheid, leef en werk vanuit een houding van respect en zorgzaamheid voor het welzijn van de mens, de geloofs- en dorpsgemeenschap en de aarde”.

Er is bewust gekozen voor een notenboom, waarmee een verbinding wordt gelegd met de pauselijke brief Laudato Si die handelt over de beschermwaardigheid van de aarde en het milieu. “Iedere gemeenschap kan van het goede van de aarde nemen wat zij nodig heeft om te overleven, maar ze heeft ook de plicht om de aarde te beschermen en haar vruchtbaarheid voor toekomstige generaties te verzekeren.”

De geloofsgemeenschap van De Lutte heeft zich vanuit de Kinderkerk aangesloten bij de mondiale oproep vanuit het Vaticaan. De vernieuwing en herinrichting van het centrum biedt daarvoor een mooie aanleiding. Zo krijgt het pauselijke initiatief met het planten van de “Laudato Si boom” een tastbare en concrete invulling in het nieuwe dorpshart van De Lutte. Voor de locatieraad van de geloofsgemeenschap De Lutte vullen de herinrichting en de symboliek achter de boom elkaar naadloos aan. Bij het project is duurzaamheid een belangrijke doelstelling. Dat vertaalt zich in hergebruik van materialen, wateropvang, vergroening van het gebied en verbeterde inrichting van het kerkenbos. Kortom; een aansprekende “ecologische bekering” in De Lutte. De notenboom krijgt een plek naast de andere symbolen van de kerk die -soms al eeuwenlang en soms van recentere datum- mede een gezicht geven aan het levende en bruisende hart van ons dorp De Lutte.

De “ Laudato Si boom” moet voor de komende generaties een levende herinnering zijn en symbool staan voor duurzaam samen delen. Wie zaait moet wel geduld hebben, maar om te verwijzen naar een bijbels gezegde; “wie zaait zal oogsten”.

Geplaatst in: Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud