LAGA koeien zijn weer terug!

LAGA_koe_dsFroenplein

Op 30 april schonk Hallo Losser aandacht aan de verdwenen LAGA koe in de hangmat bij de rotonde in de Enschedesestraat en in het ooievaarsnest bij de Goormatenweg richting Glanerbrug. Door media aandacht hiervoor en een mail van mevrouw Schouwink aan de gemeente zijn de koeien weer terug. De LAGA koe in de hangmat is al weer terug en de koeien aan de Goormatenweg worden weer op hun plek gezet, zo gauw als het terrein minder drassig is.

Hoe het begon
In 2003 organiseerden Gronau en Losser het grensoverschrijdende evenement LAGA (Landes Garten Schau). Harry Scholten Linde, toenmalig directeur van de melkfabriek, had in Friesland een project gezien met opgeschilderde koeien en het leek hem een geweldig idee om dat tijdens LAGA te organiseren. Maar hij wilde er een goed doel aan koppelen. Dat werd het beschikbaar stellen van een koe met stal aan arme weduwen in India.

LAGA_koe_bestuur_Koester
v.l.n.r. Harrie, Bloemen, Rob Wegdam, Milad Lahdo, Gerald Aveskamp en Andre Winkelman

Gemeente neemt de koeien over van de stichting Koester
Na 21 jaar wilde de stichting Koester af van de verantwoording van de koeien en de stichting opheffen. Overleg met de gemeente had niet het gewenste resultaat en zijn de koeien verwijderd. De stichting had inmiddels een bestemming voor deze koeien. Net op tijd is de gemeente gaan inzien dat deze koeien staan voor het agrarische karakter van Losser en van grote betekenis zijn voor het toerisme. Veel fietsers staan stil bij de koeien om er een foto van te maken.
Vanmiddag is het contract voor overname van de koeien door wethouder Milad Lahdo en voorzitter Gerald Aveskamp van de stichting Koester getekend. In de winter zullen de koeien enige tijd van hun plek gehaald worden voor groot onderhoud.

LAGA_koe_tekenen_contract
Gerald Aveskamp (Koester) en wethouder Milad Lahdo tekenen contract

 

 

Geplaatst in: Gemeente, Nieuws
Martin Meijer
AUTEUR

Martin Meijer

Voorzitter, redacteur.
Informeren, verbinden en inspireren.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud