In gesprek met: Maaike Schoo, van de Pluktuin in Glane

De pluktuin aan de Zoekerveldweg 1 in Glane is te vinden op een bijzonder mooie plek. Ik besloot er een kijkje te gaan nemen en trof er Maaike met haar dochter Sofie.

Tijdens een gezamenlijke vakantie in Corsica hebben Maaike en haar vriendin Marjolijn het plan opgevat om een pluktuin te gaan maken. Samen hebben zij dit plan uitgewerkt en vorig jaar zijn ze begonnen met de uitwerking er van. En nu is er een grote pluktuin naast het huis van Maaike, met prachtige bloemen en ook wat vaste planten. En de appel valt niet ver van de boom, want de moeder van Maaike is een groot tuinliefhebber en heeft zelf een bloementuin. Ze heeft altijd gehoopt dat Maaike iets met bloemen zou gaan doen. Dat de wens van Maaikes moeder is uitgekomen bewijst de pluktuin. Met veel liefde voor de bloemen vertelt Maaike hoe zij en Marjolijn de pluktuin hebben opgebouwd.

Maaike had al een moestuin met groenten “uit eigen tuin” en ook wat bloemen, maar nu is er dus ook de bloementuin. Het is de bedoeling dat er straks boerenkool en sperziebonen ingezaaid worden, zodat mensen ook in de winter biologische groenten kunnen kopen. Maaike en Marjolijn hebben al veel vraag gekregen naar biologische groenten. Er is een vak met verse kruiden zoals tijm, kamille, citroenmelisse, colakruid (en dat ruikt echt naar cola!), en salie. Allerlei kruiden kunnen er geplukt worden. Er staan prachtige zonnebloemen, gele en rode, en er is een mooie pompoenenboog waar je door heen kunt lopen en waar kalebassen en pompoenen gekweekt worden, waaronder de spaghettipompoen. Sofie weet precies hoe je die spaghettipompoen klaar moet maken en ze vindt het heerlijk. Achter de pompoenenboog staat een zogeheten insectenhotel. De insecten zorgen voor de bestuiving van de bloemen en de planten.

De bedoeling is om de pluktuin verder uit te breiden met frambozenstruiken en bessenstruiken. En straks dus ook met allerlei groenten zoals boerenkool en courgettes. De pluktuin is in principe open zolang er genoeg bloemen zijn, maar de bedoeling is om ook in de winter verse groenten te kunnen verkopen.

Maaike is samen met Marjolijn op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11 uur tot 17 uur in de pluktuin te vinden en dan kunnen mensen zelf een boeket bloemen plukken, of een potje zelfgemaakte jam kopen van de kar bij de pluktuin. Ook liggen er courgettes die gekocht kunnen worden. Op de overige dagen kunnen mensen een afspraak maken via social media. Even een berichtje sturen is voldoende.

Zelf heb ik een prachtig bosje kardemom gekocht, dat nu staat te pronken op een vaas. Keurig en met zorg ingepakt door Sofie, die vast en zeker de volgende generatie is die “iets met bloemen” gaat doen, net als haar moeder en haar oma. Dat kan niet anders.

Geplaatst in: Glane, Nieuws
Wilma Breukers
AUTEUR

Wilma Breukers

Ik ben Wilma Breukers. Geboren en getogen in Enschede, maar inmiddels verknocht geraakt aan Losser waar ik sinds een aantal jaren woon en werk. Omdat ik van Losser ben gaan houden wil ik het dorp ook beter leren kennen. Het werk als redacteur bij Hallo Losser draagt hier aan bij.

Ik houd van schrijven, van toneel, theater en cultuur. Ik heb vroeger veel redactiewerk gedaan bij de lokale omroep in Enschede en ben ook jarenlang lid geweest van een toneelvereniging. Ik ben getrouwd en heb een dochter die niet meer thuis woont.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud