Energie Coöperatie Overdinkel (ECO) officieel van start

Zonneveld sungrow-emea-VC-m6ULjJ6Y-unsplash

Onlangs is de Energie Coöperatie Overdinkel (ECO) opgericht, een initiatief van en voor de inwoners van Overdinkel. De coöperatie is ontstaan naar aanleiding van de plannen van Twence om een nieuw zonnepark te realiseren aan de Drielandsweg, naast het bestaande park. Volgens de regelgeving moet 50% van zo’n park lokaal eigendom zijn. “En daar zetten wij ons voor in,” vertelt Marc Hulshof, voorzitter van ECO.

De interesse voor lokaal eigendom begon ruim een jaar geleden tijdens een informatieavond in het Trefhuus over het te ontwikkelen zonnepark Drieland. Marc legt uit: “Twence presenteerde die avond hun plannen. Uit de vele geïnteresseerden is een groep van vijf
vrijwilligers voortgekomen die zich hebben ingezet om te onderzoeken of een energiecoöperatie mogelijk was. Na talloze vergaderingen en veel overleg met diverse instanties, is het ons gelukt de coöperatie op te richten en een bestuur samen te stellen.”
ECO heeft als doel om Overdinkel vooruit te helpen. “In een steeds individualistischer wordende samenleving is het Twentse noaberschop belangrijker dan ooit. We wonen in een dorp en willen het leefbaar houden. Daarom spreekt de coöperatieve gedachte ons zo aan. Met het zonnepark, waarvan we straks 50% eigenaar kunnen zijn, willen we de financiële baten ten goede laten komen aan verschillende projecten in en rondom Overdinkel. Op die manier kunnen alle inwoners profiteren van zonnepark Drieland.”
Marc benadrukt echter dat er nog uitdagingen zijn voordat ECO Overdinkel deze impuls kan geven. “De financiering is een groot obstakel; als medeontwikkelaar dragen wij de helft van de kosten van het park. Daarnaast moeten we nog de benodigde vergunningen verkrijgen en leden werven. In goed overleg met Twence, de gemeente Losser en Natuur en Milieu Overijssel gaan we stap voor stap verder.

Geplaatst in: Nieuws, Overdinkel
Hallo Losser - Alles van, voor en over Gemeente Losser
AUTEUR

Nieuwsredactie Hallo Losser

Hallo Losser wordt actueel gehouden door een groot aantal vrijwilligers. Wij geloven dat de Gemeente Losser vitaal en energiek blijft als we weten wat er speelt in de dorpen en als kleurrijke inwoners van onze gemeente een plek hebben om hun verhaal te vertellen.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud