De Lutte ontvangt NL Gebiedslabel

De_Lutte_gebiedslabel

Op dinsdag 15 oktober heeft De Lutte het prestigieuze NL Gebiedslabel ontvangen uit handen van duurzaamheidsambassadeur Lodewijk Hoekstra. Dit keurmerk is een belangrijke erkenning voor de duurzame herinrichting van het dorp, waarin veel aandacht is besteed aan het behoud van natuur, hergebruik van materialen en het verminderen van de CO2-uitstoot. 

Het NL Gebiedslabel is een duurzaamheidskeurmerk dat projecten beoordeelt op hun bijdrage aan een groene, gezonde en duurzame leefomgeving. Het label maakt inzichtelijk welke ecologische en sociale impact materialen en ontwerpen hebben, waarbij natuur en duurzaamheid centraal staan. De Lutte heeft vandaag label B ontvangen, het op één na hoogste niveau van het keurmerk.

Hergebruik en besparing
Bij het project is veel materiaal hergebruikt. Zo zijn ruim 20% van de tegels en 50% van de kleigrond in het centrum opnieuw gebruikt. Door deze materialen een tweede leven te geven, is de impact op het milieu flink verminderd. Daarnaast werd er tijdens de werkzaamheden onder andere gebruik gemaakt van duurzamere brandstoffen en elektrisch materieel. Hiermee is 58% CO2, 1.115 ton, bespaard.

Bevordering van biodiversiteit
Het beschermen en versterken van de biodiversiteit was een belangrijk doel tijdens de werkzaamheden. Twee grote bomen zijn verplant en ongeveer 40 nieuwe bomen zijn aangeplant. Het beplantingsplan bevat zowel hoge als lage beplanting, wat verschillende soorten dieren en insecten aantrekt. Bij de nieuwe verlichting is rekening gehouden met vleermuizen en tijdens de werkzaamheden in het Kerkebos zijn amfibieschermen geplaatst om de kamsalamander te beschermen.

Kerkebos als wateropvang
Een ander belangrijk aspect van de duurzame aanpak is het afkoppelen van woningen en de aanleg van het gescheiden rioolstelsel. Regenwater gaat nu niet meer het vuilwaterriool in. Het stroomt vanaf de Bentheimerstraat onder het centrumplein door naar het Kerkebos. Daar zorgen 11 stuwen voor het vasthouden van water, wat de waterhuishouding in het gebied duurzaam verbetert. En de kans op wateroverlast in het centrum vermindert.

Foto : Wethouder Jan Engels, Lodewijk Hoekstra, duurzaamheidsambassadeur NL Greenlabel, het Bouwteam Bouwen aan De Lutte en leden van de Klankbordgroep.

Hallo Losser - Alles van, voor en over Gemeente Losser
AUTEUR

Nieuwsredactie Hallo Losser

Hallo Losser wordt actueel gehouden door een groot aantal vrijwilligers. Wij geloven dat de Gemeente Losser vitaal en energiek blijft als we weten wat er speelt in de dorpen en als kleurrijke inwoners van onze gemeente een plek hebben om hun verhaal te vertellen.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud