Afvalbrengpunt Losser blijft voorlopig bijna ongewijzigd

Afvalbrengpunt_2

Vanaf 1 januari 2025 kan er geen tuinafval meer gestort worden op het huidige afvalbrengpunt aan de Ravenhorsterweg, maar wel bij het groenbrengpunt van Olde Bolhaar Ecoservice op industrieterrein de Pol (voor het storten van tuinafval).
Het overige afval kan ook na 1 januari 2025 gebracht worden naar het afvalbrengpunt aan de Ravenhorsterweg.

Vanaf 1 januari 2025 krijgen inwoners van Losser ook mogelijkheid om afval aan te bieden bij de afvalbrengpunten in Enschede-Oost en Oldenzaal. Daar zal het restafval gewogen worden i.p.v. het schatten wat nu gebeurt. Daar worden de storttarieven van Losser in rekening gebracht.

Het huidige afvalbrengpunt voldoet niet meer aan de wettelijke eisen van het Besluit activiteiten leefomgeving. Dit besluit vereist dat op een volledig afvalbrengpunt 18 verschillende afvalstromen kunnen worden ingenomen. Ook dient het groenafval te worden gestort op een vloeistofdichte vloer. Vanwege een gebrek aan noodzakelijke ruimte ter plaatse en de noodzaak om op korte termijn nieuwe investeringen te doen om aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen, heeft het college in april jl. voorgesteld om het afvalbrengpunt om te vormen naar een kringloopplein en voor de resterende afvalstromen samen te werken met de gemeenten Enschede en Oldenzaal en Olde Bolhaar Ecoservice. Het voorstel was gebaseerd op uitgebreid onderzoek uitgevoerd door externe deskundigen.

Het college heeft op 17 september besloten om de doorontwikkeling van het afvalbrengpunt te betrekken bij het nieuwe, in 2025 op te stellen, Grondstoffenplan. De pilot met de Afvalbalie in De Lutte en Beuningen gaat daarmee nu ook niet door. De samenwerking met de afvalbrengpunten van Twente Milieu in Enschede-Oost en Oldenzaal (voor het inleveren van overige afvalstromen) en met het groenbrengpunt van Olde Bolhaar Ecoservice op industrieterrein de Pol (voor het storten van tuinafval) gaat wel in per 1 januari 2025. De samenwerking heeft geen gevolgen voor de hoogte van de afvalstoffenheffing.

De samenwerking met Enschede en Oldenzaal is nog wel onder voorbehoud van besluitvorming in de colleges van deze gemeenten.

Geplaatst in: Gemeente, Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud