Gemeentelijke belastingen in 2025 wel geindexeerd, niet verhoogd

Erve Boerrigter De Lutte 2023 zomer

Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag de Gemeentebegroting 2025-2028 gepresenteerd. De begroting wordt tijdens de raadsvergadering van dinsdag 12 november definitief gemaakt. Daarvoor, in de oordeelsvormende vergadering op 5 november, komen de politieke vragen aan de orde.

Gemeentelijke belastingen wel geindexeerd maar niet verder verhoogd
Voor de jaren 2025 en 2028 is er een structureel sluitende begroting. De gemeentelijke belastingen worden wel geindexeerd maar niet verder verhoogd. Voor de riool-  en afvalstoffenheffing is sprake van 100%-kostendekking. Daarbij wordt rekening gehouden met een lastenverlichting van € 250.000 op de Afvalstoffenheffing, waartoe de raad bij de voorjaarsnota 2023 heeft besloten.

De begrotingsjaren 2026 en 2027 laten op dit moment nog een structureel tekort zien. Door geld uit de reserves te halen worden deze tekorten opgevangen. De reserves zijn nog ruim voldoende om eventuele tegenvallers op te kunnen opvangen. De rijksfinanciën staan stevig onder druk. Het is dus niet uit te sluiten dat de gemeente in de toekomst andere keuzes moet maken, want we kunnen niet steeds blijven putten uit onze reserves.

Investeringen gaan door
Noodzakelijke werkzaamheden in de openbare ruimte worden voortgezet. De gemeente gaat aan de slag met de Vogelbuurt in Losser. Samen met de inwoners en partners gaat gewerkt worden aan een algehele verbetering en versterking van de buurt.

Groeien naar 25.000 inwoners door meer te bouwen
Op 1 januari 2024 had Losser 23.376 inwoners. In het Coalitieakkoord 2022-2026 is de ambitie opgenomen om te groeien naar 25.000 inwoners om ook in de toekomst een krachtige en vitale gemeente te blijven. Wonen is en blijft daarom topprioriteit. De aanpak is gebaseerd op bouwen naar behoefte, waarbij ingezet wordt op zowel nieuwbouw als op het aanpassen van bestaande woningen.

Geplaatst in: Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud