21 september : Nationale Folkloredag in Losser

Folkloredag_21sept24_kraesgenberg

De Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland houdt ieder jaar een nationale folkloredag. Deze dag wordt jaarlijks door één der aangesloten groepen georganiseerd en afgevaardigden van alle aangesloten groepen zijn dan te gast. Dit jaar was het de beurt aan de Losser Böggelrieders en Daansers, die de organisatie van deze dag in het kader van 70 jaar Böggelrieders en Daansers, op zich namen.

Henk Koning heeft het interview van Hennie Nijhof met Marloes Riesewijk gefilmd.

De dag vond grotendeels plaats op het fraaie Erve Kreasgenberg, sfeervol aangekleed door de Böggelrieders en Daansers. Het mooie weer zorgde voor de rest. Ruim 80 folkloristen uit de provincies Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel waren aanwezig in hun regionale streekdracht. Ook individuele leden van de federatie waren aanwezig.

Folkloredag_21sept24_toespraak

In de ochtend waren er toespraken en optredens van de zowel de kindergroep als de seniorengroep van de Böggelrieders en Daansers. Beide groepen hadden veel succes, mede doordat de volwassenengroep, zeker in folklore begrippen, een in leeftijd nog jonge groep is. Een aantal snellere dansen werden voor het voetlicht gebracht. Helaas hebben de andere groepen erg te maken met vergrijzing en vallen er jaarlijks folkloregroepen af. De verwachting is dat er over 10 jaar nog maar een handjevol groepen over zijn.

Folkloredag_21sept24_steenfabriek

Na de goed verzorgde lunch gingen de folkloristen op excursie naar Steenfabriek de Werklust of klompenmakerij Koop in De Lutte. Beide onderdelen werden met veel enthousiasme en interesse bezocht. Vakkundig werden de folkloristen bijgepraat door de gidsen ter plaatse.

Terug op het Erve Kreasgenberg werd er gezamenlijk gedanst, gegeten en gedronken en vooral veel gepraat. Ontmoeting en onderlinge contacten zijn altijd belangrijk op een dergelijke dag. Door het mooie weer was het Erve veranderd in één groot terras. Veel folkloristen bleven overigens in Losser of omgeving en hadden één of meer overnachtingen erbij geboekt. Goede reclame voor Losser en Twente dus!

De Böggelrieders en Daansers kunnen terugkijken op een hele geslaagde dag, waarbij een perfect visitekaartje afgegeven kon worden. Al heeft de folklore het niet overal even gemakkelijk, een dag met folkloristen onder elkaar versterkt de band en doet de problemen even vergeten.

Volgend jaar is een groep uit district Noord aan de beurt en zal de Nationale Folkloredag ergens in Friesland georganiseerd worden.

Impressie van de Nationale Folkloredag, gefilmd door Henk Koning

Geplaatst in: Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud