Wagenbouwers van Veldmuuskes in de schijnwerpers

Wagenbouwers van Veldmuuskes in de schijnwerpers

Waar menigeen nog steeds bij het horen van het woord carnaval alleen denkt aan de drie dolle dagen, is dit bij de echte carnavalisten zeer zeker niet het geval. Het hele jaar door zijn besturen en commissies van de diverse carnavalsverenigingen bezig om alles in goede banen te leiden. Bijzonder zijn in dit geval de wagenbouwers, die er ieder jaar voor zorgen dat eenieder kan genieten van de prachtige praalwagens die door de straten trekken tijdens de diverse optochten. Nagenoeg het hele jaar is er wel activiteit in de loodsen alwaar de wagens worden gebouwd. Zo ook bij de Veldmuuskes uit Overdinkel.

Thema : “Carnaval”

Dit jaar hebben de bouwers van de Veldmuuskes het thema : “Carnaval” gekozen met het motto: “Wie bouwt aan de wagen het hele jaar deur, dat doet wie met een lach en geen gezeur”. Misschien denkt u nu dat het gekozen thema wel erg voor de hand ligt maar hiermee hebben de bouwers van de Veldmuuskes een duidelijk doel voor ogen. Ze willen namelijk heel graag het vooroordeel, dat het alleen maar draait om een boel drank, wegnemen. Want dit wordt toch vaak door mensen gedacht, die geen binding hebben met het carnaval.

Op zijn tijd word er zeker genoten van een drankje, dat zal geen enkele carnavalist ontkennen maar het carnaval is zoveel meer dan dat. Dit komt ook goed naar voren bij de wagenbouwers. Binnen de groep wagenbouwers heerst een enorme saamhorigheid en het bouwen van de praalwagen is dan ook een bijzonder sociaal gebeuren. Het maakt hierbij niet uit wie je bent, jong, oud, wat je achtergrond is, of je technisch bent aangelegd of niet, binnen de wagenbouw is er voor een ieder wel wat te doen wat een bijdrage kan leveren aan het eindresultaat waar naartoe gewerkt wordt. Een prachtige praalwagen op straat brengen en deze aan het publiek tonen. Waar iedereen die er aan mee gewerkt heeft enorm trots op kan zijn.

Jogg Olde Heuvel

Op de wagen van de Veldmuuskes zullen dit jaar meerdere facetten van het carnaval te zien zijn. Bijzonder aan de tekening van dit jaar is dat hij is getekend door Jogg Olde Heuvel ( 12 ) in samenwerking met Mark Kamping. Hoogstwaarschijnlijk is Jogg de jongste tekenaar ooit voor een praalwagen voor zover bekend in de gemeente Losser. Wellicht dat hij een vaste waarde word voor het maken van tekeningen voor de praalwagens van de toekomst.

Op de wagen zal ook iemand te zien zijn achter een naaimachine, dit refereert uiteraard naar het maken van de pakken voor de loopgroep, die natuurlijk bij een mooie praalwagen hoort. Zo zijn een aantal dames van de Veldmuuskes geheel op eigen initiatief naar een cursus “foam bewerken” geweest en later nog naar een cursus “schminken”, allemaal om de loopgroep naar een hoger niveau te krijgen.

De Veldmuuskes prijzen zich gelukkig met de aanwas van een aantal jongeren die ook al erg actief zijn bij de wagenbouw en zien de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud