Tips voor het schrijven van een duidelijk en overtuigend persbericht

Tips voor het schrijven van een duidelijk en overtuigend persbericht

Op de nieuwsredactie van Hallo Losser ontvangen we vaak persberichten van verenigingen, bedrijven en instellingen waar geen professionele communicatie adviseurs werken. Vaak zijn deze persberichten onvolledig en ongestructureerd. Daarom geven we een paar tips die je kunt gebruiken bij het schrijven van een effectief persbericht.

5 x W

Bij het schrijven van een persbericht is het van belang om de vragen wie, wat, waar, waarom en wanneer te beantwoorden. Door deze vragen te beantwoorden in het persbericht, geef je de lezer een duidelijk beeld van wat er precies gaande is. Wie zijn er betrokken? Wat is er gebeurd of gaat er gebeuren? Waar speelt het zich af? Waarom is het relevant? En wanneer vindt het plaats? Het beantwoorden van deze vragen geeft structuur aan het persbericht en zorgt ervoor dat de lezer snel en gemakkelijk de belangrijkste informatie kan vinden. Houd er wel rekening mee dat je hierbij kort en bondig blijft, om te voorkomen dat het persbericht te lang en onoverzichtelijk wordt.

Tip 1: Houd het kort en bondig

Een persbericht moet kort en bondig zijn. Het moet alle belangrijke informatie bevatten, maar zonder onnodige details. Het is beter om de belangrijkste informatie in de eerste paar zinnen te plaatsen, omdat de meeste journalisten alleen de eerste paar regels van een persbericht lezen. Vermeld bijvoorbeeld wie, wat, waar, wanneer en waarom. Is er heel veel informatie om te delen stuur het dan mee als bijlage.

Tip 2: Gebruik een duidelijke kop

Een duidelijke en pakkende kop is essentieel. De kop moet de aandacht trekken en de lezer nieuwsgierig maken naar de inhoud van het persbericht. Zorg er ook voor dat de kop de essentie van het bericht weergeeft. Een goede kop kan het verschil maken tussen wel of geen aandacht voor je bericht.

Tip 3: Wees concreet en specifiek

Gebruik concrete en specifieke taal in het persbericht. Vermijd vage en algemene termen. Geef bijvoorbeeld specifieke data, tijden, locaties en namen. Zo krijgen journalisten een goed beeld van wat er precies gaande is.

Tip 4: Gebruik quotes

Quotes van mensen die betrokken zijn bij het nieuwsfeit zijn waardevol. Ze voegen persoonlijkheid en betekenis toe aan het bericht. Gebruik echter alleen quotes die echt iets toevoegen aan het verhaal. Zorg er ook voor dat de quote duidelijk is toegeschreven aan de juiste persoon.

Tip 5: Vergeet niet de contactgegevens

Vergeet niet om contactgegevens van een contactpersoon toe te voegen aan het persbericht. Vermeld naam, functie, telefoonnummer en e-mailadres. Zorg ervoor dat de contactpersoon beschikbaar is om vragen te beantwoorden en dat de informatie up-to-date is. Zo kunnen journalisten gemakkelijk contact opnemen voor meer informatie of interviewverzoeken.

Tip 6: Stuur het persbericht op tijd

Zorg ervoor dat het persbericht op tijd wordt verstuurd. Verstuur het bij voorkeur enkele dagen van tevoren, zodat de redactie de tijd heeft om het te lezen en eventueel meer informatie op te vragen. Zo vergroot je de kans dat het bericht op tijd wordt gepubliceerd.

Tip 7: Personaliseer het persbericht

Personaliseer het persbericht door het direct te richten aan de journalist of de redactie. Verwijs naar recente artikelen die ze hebben geschreven en leg uit waarom dit persbericht interessant kan zijn voor hun lezers. Op deze manier toon je als afzender van het persbericht aan dat je de tijd hebt genomen om je bericht aan te passen aan de interesses en de stijl van de journalist of redactie. Hierdoor vergroot je de kans dat jouw persbericht wordt opgepikt en gepubliceerd.

Tip 8: Beeldmateriaal

Het toevoegen van beeldmateriaal aan een persbericht kan de aandacht van lezers en journalisten verder vergroten. Het is dan ook zeker aan te raden om minimaal één bijpassende afbeelding toe te voegen aan het persbericht. Maar twee tot vijf afbeeldingen is optimaal. Zorg er wel voor dat er minimaal één afbeelding in landscape-formaat (liggend) is en en van goede kwaliteit. Deze wordt namelijk gebruik als hoofdafbeelding en verschijnt ook in het nieuwsoverzicht op de homepage van Hallo Losser. 

Het is daarbij ook belangrijk om te controleren of de afbeelding rechtenvrij is en dus vrij gebruikt mag worden. Voeg de afbeeldingen altijd als aparte bijlage in de mail toe en plak deze niet in bijvoorbeeld een  Word-document. Zo kan de redacteur de afbeeldingen gemakkelijk opslaan en gebruiken bij het publiceren van het bericht.

Tip 9: Structuur

Een goed persbericht heeft over het algemeen een duidelijke structuur die de belangrijkste informatie bevat. Hieronder vind je een algemene structuur die je kunt gebruiken als leidraad bij het schrijven van een persbericht:

Kop
Een duidelijke en pakkende kop die de aandacht trekt en de essentie van het bericht weergeeft.

Introductie
Een inleiding van één of twee zinnen waarin je de belangrijkste informatie samenvat en de lezer nieuwsgierig maakt naar de rest van het bericht. 

Uitwerking
In dit deel werk je de informatie verder uit en geef je meer details over het onderwerp van het persbericht. Gebruik quotes en feiten om het verhaal verder te versterken.

Contactgegevens
Vergeet niet om de contactgegevens van een contactpersoon toe te voegen aan het persbericht. Vermeld naam, functie, telefoonnummer en e-mailadres. Zorg ervoor dat de contactpersoon beschikbaar is om vragen te beantwoorden en dat de informatie up-to-date is.

Bijlage
Bijlagen kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een persbericht, zoals afbeeldingen, infographics of videomateriaal. Zorg er wel voor dat de bijlagen van goede kwaliteit zijn en geen inbreuk maken op de auteursrechten van anderen.

Oefening baart kunst
Het schrijven van een persbericht is een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen. Het vergt oefening en feedback om een effectief persbericht te schrijven dat de aandacht trekt van redacteuren en hun lezers. Experimenteer dus met verschillende stijlen en toon het persbericht aan anderen voor feedback.

Door deze tips toe te passen, kun je een degelijk en eenvoudig persbericht schrijven en aanleveren dat de redactieleden van Hallo Losser en hun lezers aanspreekt. 
 

Auteur: Peter Langela
Geplaatst in: Archief, Blog, Dorpsproat, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud