Restauratie droogloodsen steenfabriek De Werklust gestart

Restauratie droogloodsen steenfabriek De Werklust gestart

Op het terrein van steenfabriek De Werklust in Losser staan 5 droogloodsen. Dit zijn overkappingen waarin vroeger de ongebakken bakstenen (groenlingen) die de steenfabriek produceerde werden gedroogd, in afwachting om gebakken te worden. De stabiliteit van een aantal droogloodsen is afgenomen, en daarom is besloten om ze te laten restaureren. BOEi werkt daarvoor samen met lokale partijen, in dit geval Roald Hans uit Vriezeveen, een lokale restauratieaannemer/ molenbouwer die hooibergbouwer Wigink uit Holten als onderaannemer heeft ingeschakeld.

De restauratie van de kleinste loods (176 meter lang en 6 meter breed) is als eerste gestart. De dakpannen zijn verwijderd, zodat de houten spanten kunnen worden gerestaureerd. De spanten die niet kunnen worden hergebruikt, worden vervangen door spanten van hout uit de directe omgeving. Het rondhout wordt door de hooibergbouwer zelf uit het bos gehaald en gezaagd.

In het voorjaar zal een van de grootste droogloodsen worden gerestaureerd met behulp van restauratiesubsidie van de Provincie Overijssel.

Auteur: Theo Kip
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud