De Voedselbank Losser neemt binnenkort afscheid van haar twee langstzittende bestuursleden. Na 12 jaar stopt René Simonetti als penningmeester en na 9 jaar Roelanda Poppinghaus als secretaris van de Voedselbank.
Samen met René en Roelanda kijken we terug naar 13 jaar Voedselbank Losser.
René: “Het begon allemaal in september 2010 toen de Voedselbank Oldenzaal zoveel cliënten uit Losser had en men daardoor uit het jasje groeide. Een locatie Losser werd geboren en samen met Richard Gervink en Ankie Wessel vormden we het eerste bestuur. Op 10 december 2010 werd alles officieel en was de locatie Losser een feit en in februari 2011 volgde de eerste uitgifte bij café de Dinkelbrug, waar uitbater Joop van Ommen ruimte voor ons had gemaakt”.
Pand werd al gauw te klein
Het pand werd al snel te klein en er volgde een verhuizing naar een ruimte van keukenbedrijf Living Point aan de Zoeker Esch. In 2015 werd mede door bemiddeling van de gemeente een grote hal in gebruik genomen aan de Ravenhorsterweg. Door nieuwbouw moest de Voedselbank opnieuw verkassen en vond men in 2019 een passende ruimte aan de Industriestraat 7a in Losser waar men tot op de dag van vandaag een onderkomen heeft.
Gemeente , ondernemers en particulieren zorgen voor een gezonde basis,
Roelanda: “In 2014 waren er weinig financiële middelen om alle kosten voor koelwagen, benzine en verzekeringen te betalen. Maar door de steun van diverse sponsoren lukt het ons het hoofd boven water te houden. Een paar jaar later werd door een onbekende gever een nieuwe koelwagen aangeboden. Een ongelooflijk gebaar. Inmiddels hebben we zo’n 50 vrijwilligers in onze geledingen en hebben de zaak weer goed op orde”.
Aantal cliënten bij Voedselbank loopt terug
René is verbaasd over het aantal teruggelopen cliënten bij de Voedselbank en vraagt zich af hoe dat komt. Melden de mensen zich niet of denkt men niet in aanmerking te komen voor voedselpakketten. Misschien is het zaak om nog eens duidelijk te maken wie zich bij de Voedselbank kan aanmelden.
Roelanda: “Er is een norm om in aanmerking te komen. Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: we tellen alle inkomsten op en trekken daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons normbedrag? Dan helpen we je graag. Met onze eenvoudige rekenhulp weet je binnen 1 minuut of je kans maakt op voedselhulp. De rekenhulp is te vinden op voedselbanken.nl
De Voedselbank gaat uit van de eigen norm. De gemeente of sociale dienst wordt in deze niet gekend. Onbekend zijn met de normen, schroom of schaamte mag geen reden zijn om niet te komen. Privacy is gegarandeerd, ook bij het uitdelen van de pakketten”.
Er kan vrijblijvend informatie worden verkregen via telefoonnummer 053-2030148 of kijk naar https://voedselbanklosser.nl
Veel sympathie en steun voor Voedselbank
Roelanda: “De Voedselbank is inmiddels een ANBI ( Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat betekent dat men is vrijgesteld van belasting om schenkingen en/of erfenissen aan te nemen”
Inmiddels zijn de nieuwe bestuursleden bekend. Penningmeester René, die wel werkzaam blijft voor de voedselbank wordt opgevolgd door Jan Filipsen en secretariaat komt in handen van Guido Geeraert. Op de jaarlijkse vrijwilligersavond op 1 november zal het nieuwe bestuur worden geïnstalleerd.