René Heupink benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

René Heupink benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

René is sinds 2007 actief in Liberia. Hij ontmoette in dat jaar de student Abdullah Kamara in Almelo. Abdullah vroeg aan René of hij misschien het oude meubilair van Het ROC in Almelo mocht gebruiken voor zijn project in Liberia. Ze kwamen met elkaar in gesprek en niet het oude meubilair ging naar Liberia, maar een complete school werd er gebouwd.

Dit was het begin van een reeks bezoeken van René aan Liberia die tot op heden voortduren en hij neemt steeds iets mee waar de bevolking goed mee geholpen is. De scholen daar werden gebouw met de hulp van studenten. René bouwde een noodhospitaal, zodat de zwangere vrouwen niet meer in een hutje op de grond hoefden te bevallen. De bedden van zorgcentrum Oldenhove kregen er een prima bestemming. Op dit moment is hij bezig met de bouw van een ziekenhuis in een gebied waar ziekenhuiszorg niet mogelijk is. René verscheepte een Duitse ambulance naar Liberia de ingezet werd tijdens de uitbraak van het ebolavirus. Hij regelde drie pontons om kinderen veilig een rivier te laten oversteken op een plek waar vele kinderen zijn verdronken. Er is nog veel meer geregeld, maar de lijst is te lang om op te noemen.

Belinda

Zijn grote steun en toeverlaat is zijn echtgenote Belinda. Zij heeft een winkeltje in tweedehands spullen aan de Hoofdstraat in Overdinkel (Mainstreet). De opbrengst van deze spullen komt geheel ten goede aan de Liberiaanse bevolking. Ze is hier, samen met haar vrijwilligers vrijwel dagelijks mee bezig. Ook zijn er sponsoren die goederen en geld doneren voor de activiteiten in Liberia.

Verrassing

Donderdagavond 7 december was René in het ROC in Hengelo. Een grote hal was zijn spreekgebied. Zijn collega-docenten de toehoorders. René deed uit de doeken hoe zijn langdurige project in Liberia verliep. Hoe groot was zijn verbazing en de verrassing toen er plotseling een heel gezelschap, waaronder zijn echtgenote, kinderen met aanhang en zijn kleinkinderen de hal binnen liep. Ook een afvaardiging uit Liberia, de heer Abdullah Kamara , de Senior advisor to the president elect Dr. Augustine Konneh en Mr. Jallah Kessely. maakten deel uit van het gezelschap. “Wat krijgen we nu?” was de uitspraak van René.

Burgemeester Cia Kroon

Zij hield een toespraak en gaf onder andere het volgende aan: “We kunnen wel stellen dat u levens hebt veranderd en levens hebt gered. U bent afgelopen november voor maar liefst de 50e keer afgereisd naar Liberia. In 2007 is u de zilveren gemeentespeld van de gemeente Losser opgespeld. Gekregen voor uw bijzondere diensten. Tijdens een bezoek van de toenmalige Koningin Beatrix aan het ROC sprak zij haar bewondering uit voor uw activiteiten en vroeg zij u zich te blijven inzetten voor de kinderen in Liberia. U weet met uw overtuigingskracht en enthousiasme aan u te binden.” Vervolgens werd René door haar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Vele toespraken vielen René ten deel

Een reeks van toespraken volgden. De afvaardiging uit Liberia schonk aan zowel René als aan de burgemeester een traditioneel kostuum van een stam uit Liberia. Ze vermelden hierbij dat men in Nederland bloemen geeft maar in Liberia kleding. Buiten stond een bus, ingericht uiteraard als vervoermiddel met zitjes en slaapplekken. Ook deze bus is mede door René’s activiteiten beschikbaar gesteld aan Liberia. Vier chauffeurs brengen de bus weg. Als ze over zijn hebben 8000 kilometer afgelegd. Tot slot bedankte Belinda iedereen die dit hadden mogelijk gemaakt.

RTV Losser

Bert Bos van RTV Losser heeft alles op film vastgelegd en gemonteerd.

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud