Opvang asielzoekers in Aloysiusschool eindigt per 1 april

Opvang asielzoekers in Aloysiusschool eindigt per 1 april

De noodopvang voor asielzoekers in de Aloysiusschool in Losser wordt na 1 april niet verlengd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser vandaag besloten. Het college van B&W heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek van de staatssecretaris om te verlengen. In de voormalige Aloysiusschool worden sinds juli 2022 asielzoekers opgevangen.

In juli startte de noodopvang na een oproep van de minister van Justitie en Veiligheid aan alle gemeenten om crisisnoodopvang te bieden omdat de bestaande locaties de toestroom niet langer aan konden en ter ondersteuning van aanmeldcentrum Ter Apel. De gemeente Losser heeft in samenwerking met de gemeente Tubbergen, Dinkelland en Oldenzaal de noodopvang in de Aloysiusschool ingericht. Aanvankelijk was de bedoeling om dit tot oktober te doen. Op verzoek van het Rijk is de opvang verlengd tot december, en vervolgens nog een keer verlengd tot april.

Wethouder Jimme Nordkamp: “De opvang in de Aloysiusschool is een noodopvang waar we de vluchtelingen liefdevol hebben opgevangen. De mensen zijn hier in Losser goed ontvangen en zijn hier dankbaar voor. We hebben de noodvoorziening de afgelopen periode meerdere malen verlengd en hebben hierin ruim onze verantwoordelijkheid genomen. We kunnen dit niet blijven verlengen. De betrokken partijen en omwonenden moeten kunnen rekenen op de afspraken die ze met de gemeente maken. Daarnaast vraagt het verzorgen van de crisisnoodopvang ook veel van de ambtelijke organisatie. Die capaciteit hebben we ook nodig voor de opvang van Oekraïners en statushouders in onze gemeente. Daarom hebben we nu besloten de opvang per 1 april te sluiten.”

In de Aloysiusschool is plek voor 40 mensen. Er komen nu geen nieuwe vluchtelingen meer bij in de school. Op dit moment worden er ongeveer 30 asielzoekers gehuisvest. De komende periode wordt door de Veiligheidsregio een plek gezocht voor de mensen die er nu nog verblijven.

 

 

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud