Noaberwarmte; Huizen duurzaam verwarmen samen met buren

Noaberwarmte; Huizen duurzaam verwarmen samen met buren

Inwoners en de gemeenten Losser er Dinkelland vroegen zich af of een kleinschalig bronnet een goede optie is voor het verwarmen van een aantal woningen in Beuningen en Weerselo, in plaats van ieder huis een eigen warmtepomp. De lokale energie coöperatie Greuner is daarmee aan de slag gegaan. Hun onderzoek is nu afgerond en de resultaten laten zien dat het technisch mogelijk is en dat het een alternatief kan zijn voor de individuele lucht water warmtepomp.

 

Kleinschalig bronnet

Individuele warmtepompen zijn in deze regio een voor de hand liggende vervanger van aardgas voor het verwarmen van woningen. Om woningeigenaren meer keuzes te bieden, wilden gemeenten in Noordoost Twente een beeld krijgen van de techniek en de financiële haalbaarheid van een kleinschalig (lage temperatuur) bronnet. Energiecoöperatie Greuner heeft het onderzoek uitgevoerd: “Met dit onderzoek wilden we een beeld schetsen van wat er nodig is om voor een willekeurige buurt een kleinschalig gezamenlijk bronnet aan te leggen. Er zijn voor twee voorbeelden in Noordoost Twente in kaart gebracht welke technieken mogelijk zijn, en hoeveel deze zouden kosten.

Wat is een kleinschalig bronnet?

Een kleinschalig bronnet is qua werking vergelijkbaar met een bodemwarmtepomp, maar bij een bronnet delen meerdere huizen één bron in plaats van elk huis zijn eigen bron. Bij een bronnet wordt warmte uit de bodem gehaald met behulp van bodemlussen. Dit is een systeem waarbij buizen diep in de grond worden gebracht waar vervolgens water doorheen wordt gepompt. Het water neemt de warmte van de bodem op en geeft deze door aan de warmtepomp in de woning. Deze warmtepomp verhoogt de temperatuur, zodat deze geschikt is om de woning te verwarmen.

Maatwerk per wijk: verschillende wijken vragen verschillende aanpak

Greuner heeft met regionale partijen voor de Pastoor Bolscherstraat in Beuningen en Het Reestman in Weerselo ontdekt dat er voor beide gebieden een andere aanpak mogelijk is.

Zo is het voor het Reestman in Weerselo beter om twee kleinere bronnetten aan te leggen dan één grote voor de 106 woningen die de wijk rijk is. Voor de Pastoor Bolscherstraat in Beuningen kunnen de 22 huizen op één bronnet. De warmte kan hier uit de grond komen, maar ook de Dinkel kan een bron zijn om warmte te leveren.

Positieve uitkomst: klein warmtenet met buren lijkt geschikt alternatief voor Beuningen

Welke optie goedkoper is (een individuele warmtepomp of een kleinschalig bronnet) ligt aan veel factoren die constant veranderen, zoals de energieprijs. Op basis het onderzoek lijken de jaarlijkse kosten voor een aansluiting op een bronnet in Beuningen ongeveer gelijk aan de kosten voor een individuele warmtepomp. In Weerselo lijken de kosten van een bronnet hoger dan de kosten voor een individuele warmtepomp, behalve wanneer er gebruik wordt gemaakt van diepe bronnen.

Voor iedere situatie is meer onderzoek nodig. Voorbeelden hiervan zijn een onderzoek naar de hoe diep er geboord kan worden, en welke warmte daadwerkelijk uit de grond komt of hoe een bronnet gefinancierd kan worden. 

Gemeente Losser wil bronnet faciliteren

Jaimi van Essen, wethouder duurzaamheid van de gemeente Losser: “Het mooie van dit onderzoek is dat een eigen warmtepomp per huis niet per se de enige oplossing is. Mensen kunnen met hun buurt verkennen of zo’n gezamenlijk bronnet voor hen iets is. Als er inwoners in Losser zijn die plannen hebben om hier concreet mee aan de slag te gaan, dan wil de gemeente samen met Greuner daar graag over in contact komen en hen faciliteren.’’

Het eindrapport is te vinden op de website van de gemeente Losser: losser.nl/duurzaamheid/aardgasvrij

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud