Muziektherapie mogelijk voor iedereen

Muziektherapie mogelijk voor iedereen

Kim Heerink (1997) is beroepsmatig bezig met muziek. Ze is muziekdocente. Ze werkt als muziektherapeut in Deventer. Heeft in een band gespeeld. Ze zingt. Ze speelt gitaar, percussie, piano en sinds kort ook saxofoon. Ze heeft aan de opleiding ondernemend artiest op het mbo-niveau 4 in Almelo gestudeerd, ze heeft zang gestudeerd en haar muziekleer ontwikkeld. Ze volgde muziektherapie en docent muziek aan het ArtEZ conservatorium.

Aanvankelijk ging ze naar AOC-Oost in Enschede en studeerde daar op de landbouwschool. Ze had veel gevoel voor dieren, koken en tuinieren, vandaar destijds die keus. Na 4 jaar heeft ze deze studie met succes afgesloten.

Alleen ja

In Deventer werkt ze met ouderen in een verpleeghuis. Mensen met dementie en of psychiatrische problemen en lichamelijke problemen (somatiek). Onder haar huidige patiënten is iemand die een herseninfarct heeft gehad en niet meer kan praten (afasie). Het enige woord dat hij kan zeggen is “ja”. Na veel oefenen op een bepaald ritme het woord “nee” te zeggen is hij nu ook in staat om nee te zeggen. Een spraakwaterval zal het nooit meer worden maar bepaalde woordelijke betekenissen worden weer aangeleerd. De volgende stap is om hem zijn eigen naam weer te laten zeggen. Dat geeft voldoening vooral bij de patiënt maar zeker ook bij Kim.

“Ik begrijp muziek, het belang daarvan en de effectiviteit”

: zegt Kim. Er zijn 6 domeinen waar binnen muziektherapie effect heeft. Die zijn functioneel, en de patiënt hoeft niet muzikaal te zijn om een muziektherapiebehandeling te ondervinden. Muziektherapie kan ingezet worden bij de volgende domeinen:

  1. Motoriek, zoals: fijne/grove motoriek of ex- covid problemen.
  2. Cognitie, zoals: problemen met plannen, oriëntatie, geheugen of executieve functies.
  3. Gedrag, zoals: hechtingsproblemen, gedragsstoornis, trauma of rouw.
  4. Emotie, zoals: beter leren omgaan met je emoties. Denk aan Autisme of depressie.
  5. Communicatie, zoals: leren communiceren zoals Autisme of taal-spraakproblemen.
  6. Socialisatie, zoals: Je zelf door middel van de muziektherapie je sociale vaardigheden een boost geven.

Zelfstandig

Kim gaat per september 2023 voor twee dagen in de week zelfstandig beginnen in het gezondheidscentrum in Overdinkel. De daar aanwezige runners van de gezondheidsinstellingen zijn blij met deze aanvulling. Kim blijft daarnaast wel op de verpleeghuizen en scholen werken en natuurlijk blijft ze zingen onder de begeleiding van orkestbanden en haar gitaar. Bij een goed verloop van de therapiepraktijk zal Kim meer dagen beschikbaar zijn. Meer weten? www.kimmusicinterventions.nl/ of bezoek haar kraam K.M.I. Muziektherapie op de Breughel 2023.

K.M.I. Muziektherapie

K.M.I. Is een muziektherapiepraktijk die gevestigd is in het Gezondheidscentrum in Overdinkel. Daarnaast is het mogelijk om behandeling aan huis te krijgen.. Kim (1997) is een ambitieuze muziektherapeute die muziektherapie mogelijk wil maken voor iedereen. Haar werkwijze is dan ook erg breed, waardoor ze een gepaste behandeling zoekt en meedenkt in mogelijkheden. Doordat Kim werkzaam is in de ouderenzorg en daarnaast werkzaam is als muziek docent in het basisonderwijs, maakt het niet uit welke leeftijdsgroep zich aanmeldt voor de muziektherapie.

Kijk op de sociale kaart van Hallo Losser voor andere therapieën en behandelingen.

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud