IVN Oldenzaal – Losser wint Vrijwilligersprijs met kruidentuin Maartens-Stede

IVN Oldenzaal – Losser wint Vrijwilligersprijs met kruidentuin Maartens-Stede

De Groene Vrijwilligers Prijs 2023 van de provincie Overijssel is toegekend aan de vrijwilligers van De Kruidentuin IVN Oldenzaal-Losser e.o. Op maandag 4 december 2023 hebben de vrijwilligers van de kruidentuin een oorkonde, bloembollen en waardebonnen ontvangen van Annemieke Wissink, lid van Provinciale Staten en Elke Olde Monninkhof, adviseur vrijwilligers van de provincie Overijssel als blijk van waardering voor hun inzet. 

Kruidentuin Maartens-Stede

De kruidentuin hoort bij het Woonzorgcentrum Oldenhove & Maartens-Stede in Losser, dat onderdeel is van Zorggroep St. Maarten. Een groep van 13 vrijwilligers onderhoudt al meer dan 30 jaar met veel liefde, zorg en toewijding de kruidentuin. De meeste mensen hebben een opleiding tot Natuurgids gevolgd via de landelijke organisatie IVN, Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Daarna zijn zij heel lang schoolgids geweest en nu actief in de kruidentuin.

In de kruidentuin staan zeker 60 soorten kruiden: medicinale, keuken- en verfkruiden. In het seizoen, dat loopt van maart tot november, zijn zij wekelijks in de tuin te vinden. Elke eerste woensdag van de maand is er een gezamenlijke werkmiddag en daarnaast werkt de groep volgens een weekschema in tweetallen. Er wordt onkruid gewied, snoeiwerk verricht en waar nodig nieuwe planten gepoot. De kruidentuin is vrij toegankelijk en de kruiden mogen voor eigen gebruik geplukt worden. Ook het Woonzorgcentrum maakt er graag gebruik van.

Het is voor de vrijwilligersgroep belangrijk dat de tuin er mooi bij ligt, zodat de bewoners van het Woonzorgcentrum en hun familie kunnen genieten van alles wat er groeit, bloeit en rond fladdert. Daarnaast draagt de vrijwilligersgroep een steentje bij wanneer er activiteiten georganiseerd worden, die iets met natuur te maken hebben, zoals een voorjaarsmarkt of zomermarkt. Wanneer het winterseizoen voorbij is, kunt u ze weer bezig zien in de tuin.

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud