Inloopavond over de Bleek

Inloopavond over de Bleek

20 augustus heeft Hallo Losser uitleg gegeven over de renovatie van de Bleek. Gisteravond was de inloopavond voor omwonenden en belangstellenden en kreeg Hallo Losser antwoord op een aantal vragen. De belangrijkste mededeling is dat de planning is om de werkzaamheden voor de bouwvak 2024 gereed te hebben.

De aquathermieleiding (waterleiding) loopt van de waterzuivering via Hasseltpad – Kopshofweg – Gildehauserweg – Hofstraat – Tuinstraat -zwembad. Vanaf het zwembad gaat de retourleiding via hetzelfde traject naar de Bleek.

Wasbord in de Bleek

Het afgekoelde water vanaf het zwembad is vrijwel schoon maar is wel “dood”, dat wil zeggen dat er weinig zuurstof in zit. Daarom laat men het water op de hoek Kophofsweg / Paasdijk over een wasbord de Bleek in stromen. De bedoeling is dat het daardoor zuurstofrijker wordt. Het wasbord is 1,70- x 3,00 meter en de rand wordt uitgevoerd in geoogst Azobë hout. Azobë is een bijzonder harde, zeer duurzame houtsoort, zeer geschikt voor een plekken waar het hout in het water staat. De gemeente Losser streeft ernaar zoveel mogelijk eerder gebruikt Azobé hout opnieuw te gebruiken.

Waterloop

De bleek kent 4 “reken”. Door middel van stuwen wordt getracht het water zoveel mogelijk via deze reken naar de hoek Kopshofweg / Bleekweg te leiden. Vanaf daar wordt het overtollige water via een buis richting de Dinkel geleid. Op deze manier staat er altijd genoeg water in de Bleek en wordt het ook steeds ververst.

Uitvoering Bleek

  • De beschoeiing van de reken wordt verwijderd. De beplanting wordt zodanig aangepast dat er geen riet groeit en de beplanting niet te hoog wordt. 
  • De 4 spoelbruggen worden vervangen door nieuwe spoelbruggen, uitgevoerd in Azobé hout.
  • De leemlaag hoeft niet vervangen te worden omdat de Bleek nu continu van nieuw water voorzien wordt.
  • Het fietspad (Paasdijk) dat loopt van de Kopshofweg naar de kruising Sportlaat / Gildehauserweg wordt verbreed. Hiervoor wordt de naastgelegen “reek” 1,5 meter opgeschoven.

 

 

 

 

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud