Honger en Dorst, een unieke vriendengroep uit Losser

Honger en Dorst, een unieke vriendengroep uit Losser

Afgelopen zondag 10 september vond er een uniek jubileumfeest plaats in de Zandbergen in Losser. Een vriendenclub met de ludieke naam “Honger en Dorst” vierde die middag een reunie en een jubileum.  

Het begon allemaal door de vriendschap van Henk en Marcel, de twee vrienden van het eerste uur. In de derde klas van de lagere school kwamen zij bij elkaar en sinds die tijd kwamen er steeds meer vrienden bij. Toen de groep op het voorgezet onderwijs zat en de vrienden 13 of 14 jaar oud waren was de club compleet.  Dit was ongeveer in 1977. Er waren in totaal 12 vrienden. 2 vrienden zijn inmiddels overleden, waardoor de groep nu nog uit 10 vrienden bestaat. Tot op de dag van vandaag komt de vriendengroep bij elkaar, nu al ongeveer 40 jaar. De meeste vrienden kennen elkaar 50 jaar. Alle vrienden wonen nog steeds in Losser. 

Honger en Dorst, een unieke vriendengroep uit Losser

De vriendengroep heeft in al die jaren al aardig wat leuke activiteiten met elkaar gedaan. Zo gingen de vrienden voor het eerst met elkaar op vakantie toen ze 16 jaar oud waren. Op de brommer naar Texel.  De naam van de club, “Honger en Dorst”, werd later door een van de vrienden geintroduceerd. Later werd er door de vrienden een bus aangeschaft, waarmee men naar Bad Bentheim reed en naar Schuttdorf, vooral om uit te gaan. Op de ene deur van de bus stond: “Wie kom’t  uut Losser en wie weet van niks” en op de andere deur stond: “Wie kom’t uut Losser en wie stoat veur niks”. In Losser en Overdinkel deden de vrienden aan autocrossen. Op de 1e Brueghel werden er tuffelpannenkoeken gebakken om geld te verdienen, zodat er gedronken kon worden. Er werd vergaderd in cafe Centraal. Daar werd besloten welke activiteiten de club wilde gaan doen, welk feest gevierd moest worden, en hoe er geld verdiend kon worden om het feesten te kunnen betalen. Er werd gefeest, gedronken, van de fiets gevallen, op vakantie gegaan, carnaval gevierd en op de Noordzee gevist. Er werd zelfs aan skydiven gedaan.

Honger en Dorst, een unieke vriendengroep uit Losser

De eerste vrijdag van elk kwartaal komt de vriendenclub bij elkaar om te vergaderen. Hemelvaart en Oud en Nieuw wordt ieder jaar samen gevierd, door de jaren heen ook met de vrouwen en kinderen erbij. 1 keer per jaar gaat de vriendengroep klootschieten, er wordt gespeeld tegen de brandweer. De vrienden gaan ook nog steeds 1 keer per jaar met elkaar op vakantie. Afgelopen zomer zijn de mannen nog een weekend met elkaar naar Antwerpen geweest. Er zijn inmiddels honderden foto’s, en op de meeste foto’s zijn de vrienden te zien met een glas in de hand en achter een lekker bord eten. Dat verklaart meteen de naam van de club,  “Honger en Dorst”, die zeer toepasselijk gekozen is. En altijd wordt nog lief en leed gedeeld. Men helpt elkaar met verhuizingen, verbouwingen, en in tijden van nood kunnen de vrienden op elkaar terug vallen. Af en toe zijn er meningsverschillen, men is het niet altijd eens met elkaar maar er is nooit ruzie. Vroeger was het wel eens een probleem waar de vrienden uit wilden gaan. Iedereen wilde altijd ergens anders naar toe. Nu gaat de groep alleen op vakanties nog naar een cafe en wordt er vooral gegeten en gedronken. 

In de loop der jaren (40 jaar!) hebben natuurlijk ook de vrouwen van de vriendenclub elkaar leren kennen. Er zijn inmiddels 26 kinderen en 25 kleinkinderen. En nu was er dus het jubileumfeest ter ere van 40 jaar vriendschap.  En tevens een reünie voor de kinderen van de vriendengroep. Want door de hechte vriendschap van de mannen van Honger en Dorst zijn ook hun kinderen min of meer met elkaar opgegroeid. Zij zijn inmiddels allemaal uitgevlogen maar zagen elkaar na jaren terug op het jubileumfeest in de Zandbergen, waar ook de kleinkinderen welkom waren. En als je zoals ik enkele vrienden hebt ontmoet dan weet je dat het een geweldig leuke middag moet zijn geweest op 10 september.

Honger en Dorst, een unieke vriendengroep uit Losser
 

Auteur: Wilma Hilbrink
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud