Dick Grovenstein, secretaris van de Historische Kring Losser (HKL) deed op zaterdagmorgen 4 maart het openingswoord bij het monument van Henk Brinkgreve aan de Deppenbroekweg 8 te Losser. Hij nodigde de voorzitter van (HKL) Stefan Korf het openingswoord te doen.
Citaat uit de toespraak van de voorzitter HKL
“Henk Brink Greve was reserveofficier bij de artillerie en werd bij de mobilisatie in 1939 weer opgeroepen in actieve dienst. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 wist hij naar Engeland te ontkomen en werd op eigen verzoek bij de commando’s geplaatst. In 1944 werd hij ingedeeld bij het BBO (Bureau Bijzondere Opdrachten). De taak van deze organisatie van geheim agenten was het bundelen van het verzet in Nederland tot een Secret Army. Sommige van deze agenten kregen nog een speciale training die Jedburgh werd genoemd. Henk Brinkgreve was een van deze agenten. De Jedburgh officieren waren de verbindende schakel tussen het geallieerde leger en de lokale verzetsgroepen. Henk Brinkgreve werd in september 1944 gedropt in Wierden en zijn taak was de lokale verzetsgroepen in Overijssel tot een geheel te verbinden. Binnen relatief korte termijn slaagde hij hierin, een grote prestatie gezien de tegenstellingen tussen de diverse groepen. Na het bereiken van dit doel ging zijn Jedburg team verder met het trainen van actieve verzetsgroepen gericht op sabotage en het verzamelen van militaire inlichtingen. Vele Duitse verdedigingsplannen zijn doorgegeven aan het geallieerde leger. Henk Brinkgreve moest zich om veiligheidsredenen vaak verplaatsen. Op 5 maart 1945 bevond hij zich op deze boerderij in Losser en werd hier doodgeschoten door een Nederlandse SS er.”
Burgemeester Cia Kroon van Losser
Ook zij sprak de aanwezigen toe. Ze sprak haar respect uit tegenover de nicht van Henk Brinkgreve, Annet Niesen-Brinkgreve, die met haar echtgenoot aanwezig was, voor de heldendaden die Henk Brinkgreve heeft verricht en dank zij, de daden van verzetshelden, men nu in vrede kan leven. Ook de aanwezige veteranen werd dank toegezegd voor hun missie om vrede op de aarde te brengen dan wel te handhaven. Aansluitend legde ze bloemen bij het monument.
Taptoe
Aansluiten werd de taptoe gespeeld door Maikel Kremer en een minuut stilte gehouden. Annet Niesen-Brinkgreve legde, samen met haar echtgenoot, bloemen bij het monument. Vertegenwoordigers van het comité Veteranen legde ook bloemen, evenals de Voorzitter van HKL. Ter afsluiting klonk de Last Post, gespeeld op trompet door Maikel Kremer. Dick Grovenstein nodigde aanwezigen uit om een kop koffie te drinken bij Grand café Smit in Losser.
RTV-Losser
Bert Bos van de RTV-Losser heeft alles op film vastgelegd en gemonteerd.