Basisschoolproject Tweede Wereldoorlog van Historische Kring

Basisschoolproject Tweede Wereldoorlog van Historische Kring

Op initiatief van Harry Dekkers, voormalig directeur van de Meester Snelschool en bestuurslid van de Historische Kring Losser (HKL), is de HKL in 2007 begonnen met een basisschoolproject over de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks werd een basisschool gevraagd of zij wilden deelnemen aan dit project.

Na een onderbreking van twee jaar vanwege Corona heeft men het project vorig jaar weer opgestart bij de Verrekijker. Dit jaar zal het project plaatsvinden in groep 7 en 8 van de openbare basisschool De Saller.

Het project bestaat uit een les over de Tweede Wereldoorlog in de groep op woensdag 15 maart. Deze les wordt gegeven door twee leden van de HKL. In de les wordt verteld over wat er aan de oorlog voorafging, over de oorlog in Nederland en in Losser en over de Jodenvervolging.

Op maandag 27 maart gaan deze groepen naar het Herinneringskamp Westerbork. Ze krijgen daar een film te zien over het kamp. In deze film wordt ook aandacht besteed aan de familie Zilversmit uit Losser. Deze Joodse familie had een slagerij in Losser en werd in 1943 afgevoerd naar Vught en via Westerbork later naar het concentratiekamp Sobibor waar het gezin is omgekomen.

Na de film brengen de leerlingen een bezoek aan het museum. Na afloop hiervan gaan ze met een gids naar het 3 km verderop liggend toenmalige kamp. De gids vertelt over de geschiedenis van het kamp, over de originele goederenwagons die er staan en waarmee de Joden en andere gevangenen werden vervoerd en ook bezoekt men een barak waar de gevangenen sliepen.

Voor de kinderen is het een heel indrukwekkend bezoek. De gemeente Losser betaalt de kosten van het bezoek aan het herinneringskamp.

Op maandag 3 april organiseert het Oranje Comité de herdenking van Losser op de algemene begraafplaats aan de Bookholtlaan. De leerlingen van groep 7 en 8 zijn hierbij ook aanwezig. Zij zullen ieder een roos leggen op het graf van de gesneuvelde oorlogsvlieger John Ingram.

Tijdens de gemeentelijke herdenking van de oorlogsslachtoffers bij het oorlogsmonument in Losser op 4 mei zullen ook enkele kinderen van de groep aanwezig zijn en namens alle kinderen uit de gemeente Losser bloemen leggen.

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud