Sint Maarten: “GEEF om elkaar en DOE iets….”

Sint Maarten: “GEEF om elkaar en DOE iets….”

11 november is de dag dat Losser Sint. Maarten herdenkt. Want er is veel wat aan Sint. Maarten doet denken. De Martinusschool heeft haar school-naamdag. We hebben een Sint Maartenstraat. We vieren carnaval met de Martinikerlkes en -wichter. Er staat een Martinustoren in het dorp. De schuttersvereniging heet Sinte Marten. In de katholieke kerk zijn twee glas-in-lood ramen met een afbeelding uit het leven van Sint Maarten. En iedereen die Martin, Martijn, Martine, Mart, Maarten, Tine, Tineke, Tijn, Tinus, of Maartje heet, heeft ook op 11 november naamfeestdag. Sint Maarten moet dus wel heel bijzonder zijn geweest.

Nu is 11 november nog steeds een bijzondere dag. Vroeger vierden ze op deze dag het begin van de licht- en winterfeesten. Men kon nog even goed eten en drinken, daarna begon de vaak strenge winter en moesten ze zuinig zijn met brandstof en voedsel. (Hey, waar hebben we dat eerder gehoord??) Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten de arme mensen vroeger op 11 november, (maar ook met Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen) langs de deuren gaan. Ze zongen dan een liedje waarvoor ze geld, voedsel of brandstof kregen. Zo zorgden de mensen voor elkaar.

Dat we goed moeten zorgen voor elkaar is ook nu nog heel belangrijk.

Het thema van 2022 is daarom: “GEEF om elkaar en DOE iets..!” Sint Maarten gaf om de bedelaar en deelde met hem de mantel. Om wie geef jij en wat doe je er aan…?

Met de directie van alle scholen in Losser is wederom overeengekomen dat Sint Maarten een bezoek brengt aan groep vier. Het verhaal wordt verteld en natuurlijk geeft Sint Maarten snoep aan elk kind op school. Voor de andere groepen wordt een lesbrief aangeboden met een filmpje en verwerkingsopdrachten.

Via de scholen is een kleurplaat beschikbaar, getekend door Annette Theussing.

Sint Maarten neemt de resultaten in ontvangst op school en later volgt de prijsuitreiking. Inleveren in de brievenbus bij de H.M. Geboortekerk, Gronausestraat 4, in Losser, mag ook. Er is een leuke prijs te winnen.

Een en ander is mogelijk gemaakt door giften, kortingen en inzet van velen. De Martinikerlkes, Het Oranje Comité, Ondernemers Losser, Jumbo Andre de Jong, Basisscholen in Losser, PKN Losser, Katholiek Losser.

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud