Informateur van Agteren presenteert advies voor een coalitie

Informateur van Agteren presenteert advies voor een coalitie

Informateur Hans van Agteren heeft vanavond zijn advies aan de gemeenteraad voor een mogelijke coalitiesamenwerking gepresenteerd.  De coalitieonderhandelingen bestaan uit twee delen: het informeren en het formeren. Van Agteren sluit met zijn presentatie het eerste deel in het onderhandelingsproces af.

 

De verkiezingsuitslag

De gemeenteraad van Losser bestaat uit 19 raadsleden. Voor een meerderheid in de raad is minimaal tien zetels nodig. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kwam Burgerforum met 7 raadszetels als grootste uit de bus. Gevolgd door het CDA met 6 zetels. De partijen D66, PvdA en VVD behaalden 2 raadszetels.

Advies informateur

De informateur is van mening dat een coalitie van 10 of 17 zetels niet wenselijk is. 10 is een zeer krappe meerderheid en 17 te overheersend. Op basis van dit uitgangspunt blijven er 6 van de 15 varianten over. Hiermee valt ook de huidige coalitie CDA – VVD – D66 af.

De informateur adviseert om de formatie te starten met Burgerforum – PvdA – D66 (11 zetels). Een punt van aandacht is de energietransitie. tevens verdienen teambuilding en bestuurlijke continuiteit aandacht.

Alternatieven

  • Burgerforum – CDA : Hier zijn verduurzaming, energietransitie, stikstofproblematiek aandachtpunten.
  • Burgerforum – CDA – D66
  • Burgerforum – CDA – PvdA

Algemene adviezen

  • Formateur inzetten. De heer van Agteren is niet beschikbaar vanwege zijn functie bij het waerschap (ter voorkoming belangenverstrengeling).
  • Periodiek terugkoppelen naar de gemeenteraad.
  • Investeer in de persoonlijke verhoudingen.

Hoe verder?

De gemeenteraad gaat nu op zoek naar een formateur om te kijken of de coalitie Burgerforum – PvdA – D66 haalbaar is.

 

 

 

 

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud