Vandaag heeft de gemeenteraad van Losser een brief gestuurd aan Minister-president Mark Rutte om aandacht te vragen voor de penibele situatie van ondernemers, instellingen en verenigingen.
Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de situatie als landelijke gemeente en grens gemeente.
Hieronder kunt u de inhoud van de brief lezen:
Hooggeachte heer Rutte, beste Mark,
Allereerst wil de gemeenteraad van Losser u feliciteren met het afronden van de formatie van uw vierde kabinet. Wij wensen u veel succes in de komende jaren.
U weet dat de huidige lockdown veel bedrijven, verenigingen en instellingen opnieuw hard heeft geraakt. We maken ons dan ook ernstige zorgen over de toekomst van deze sectoren, zeker omdat het niet de eerste sluiting betreft.
Gezien de toenemende verontrustende signalen die wij als lokale politici ontvangen over de toekomst van winkeliers, horeca, sportorganisaties, kappers, schoonheidssalons, verenigingen, etc. in de gemeente Losser, sturen wij u deze dringende oproep.
Wij willen u attenderen op de situatie zoals die voor ons als én landelijke gemeente én grensgemeente geldt. In onze ogen hebben veel genomen coronamaatregelen betrekking op de situatie in (groot)stedelijk gebied en wordt er onvoldoende rekening gehouden met de situatie in gemeenten als Losser.
Overvolle winkelstraten en volle winkels, waarbij je “over de koppen kunt lopen” komen in Losser slechts tweemaal per jaar voor: tijdens de carnavalstoptochten en tijdens ons jaarlijkse Bruegheliaans Festijn. Op reguliere winkeldagen is er binnen en buiten de winkels over het algemeen voldoende ruimte om de basis-coronaregels te hanteren (1,5m afstand en mondkapje).
In de perioden hiervoor hebben ondernemers en dienstverleners in de gemeente Losser dan ook laten zien op veilige en verantwoorde wijze met deze maatregelen om te kunnen gaan. Een volledige avondlockdown zoals vorig jaar, maakt in het straatbeeld in onze gemeente weinig verschil. In “De Schatkamer van Twente” kennen de winteravonden een serene rust en is er weinig verkeer op straat.
In een normale situatie wordt er in Losser geen grens ervaren met de naburige Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Over en weer is er winkelend publiek en er worden warme banden onderhouden met onze buurgemeenten. Bij noodsituaties worden de nooddiensten aan beide zijden van de grens gealarmeerd waardoor aanrijtijden acceptabel blijven.
Nu, bij deze coronamaatregelen, wordt de grens weer zichtbaar. Het verschil in regels voor ondernemers, verenigingen en instellingen is aan onze inwoners moeilijk uit te leggen. Het gevoel van machteloosheid is in onze regio extra groot omdat gelijksoortige bedrijven over de grens in Duitsland wel “gewoon” open zijn. Ondernemers zien hun klanten massaal naar Duitsland gaan en lopen zo de broodnodige omzet mis.
Er wordt landelijk een beeld gecreëerd waarin het lijkt alsof ze voldoende gecompenseerd worden, wat helaas allesbehalve de waarheid is. De opeenstapeling van financiële en economische effecten is inmiddels zo hoog opgelopen dat bedrijven serieus moeten nadenken over sluiting of zich zorgen maken over een dreigend faillissement.
Een toekomst met een minder aantrekkelijk winkelaanbod, leegstand en flinke maatschappelijke en emotionele effecten, ook op de langere termijn, willen wij voorkomen. Vooral voor het landelijk gebied heeft dit ingrijpende gevolgen!
Losser is hierin niet uniek. Bovenstaande geldt voor veel grensgemeenten en landelijke gemeenten in Nederland. Wij doen dan ook de dringende oproep aan u om, met het vaststellen van nieuwe coronamatregelen, voldoende rekening te houden met gebiedsspecifieke kenmerken van landelijke gemeenten en grensgemeenten.
Wij denken dan concreet aan het openstellen van detailhandel, zeker in (landelijke) gebieden waarbij grote beleidsverschillen tussen weerszijden van de landsgrens onwenselijk en lastig uitlegbaar zijn.
Wij wensen u en uw kabinet veel wijsheid toe!
Namens de gemeenteraad van Losser,
de fractievoorzitters,
Lies ter Haar,
Ellen Visschedijk,
Harry Heegen,
Ronald Ringenoldus,
Jimme Nordkamp.