Eerste ooievaars weer gearriveerd

Eerste ooievaars weer gearriveerd

Wie de afgelopen periode door het buitengebied struinde kon het al zien en horen, de ooievaars keren weer terug naar hun vaste plekken in onze mooie gemeente. Hallo Losser sprak met Sander Wansing van Vogelwerkgroep Losser die al druk bezig was de aangekomen ooievaars te observeren en fotograferen. Hij vertelde uitgebreid over deze boeiende periode: 

Het is de tweede helft van februari, stormen en regen vallen ons ten deel en vandaag is het striemende hagel die in buien overtrekt. Maar dat deert de ooievaars niet. De eerste broedvogels zijn inmiddels teruggekeerd op hun nesten. Zo ook in de gemeente Losser. Vorig jaar hadden we het spectaculaire aantal van 18 broedparen in de hele gemeente, waarvan 8 in en rond het dorp Losser.

Ooievaars moeten soms een nieuw nest bouwen

De terugkerende ooievaars treffen hier een iets anders situatie aan dan ze vorig jaar in de nazomer achtergelaten hebben. Van de 8 nesten in Losser zijn er nog maar 4 intact. Een nest is volledig uit elkaar gevallen, een nest is door brand verwoest en twee nesten moesten om veiligheidsredenen verwijderd worden. Maar de ooievaars laten zich daar niet door uit het veld slaan. Aan de Wilgenkamp is het paartje met frisse zin begonnen aan de bouw van een nieuw nest en deze bouw vordert gestaag. Op de andere locaties wordt een stevig robbertje gevochten om de nog aanwezige nesten. Immers een nest jatten kan minder inspannend zijn dan er zelf een bouwen. Tot nu toe zijn de verdedigers aan de winnende hand. De meesten kennen de ooievaar als vogel die broedt op een nestpaal of op een schoorsteen of dak waar een nest op geplaatst is. Toch broeden in Nederland inmiddels de helft van de ooievaars op zelfgemaakte nesten in bomen

Vanaf eind maart-begin april begint het broeden

Tot die tijd zijn de ooievaars vooral bezig om het nest klaar te maken voor het nieuwe broedseizoen. Nadat het tweede ei gelegd is beginnen de ooievaars te broeden. Dit doen ze om en om, waarbij vaak het vrouwtje de nachten voor haar rekening neemt. Na 29-34 dagen komen de eieren na elkaar uit. Sommige nesten beginnen heel enthousiast met 4-5 uitgekomen jongen, maar het zijn uiteindelijk het voedselaanbod en de weersomstandigheden die bepalen hoeveel jongen er daadwerkelijk groot worden en ook uitvliegen. De jongen zijn na ongeveer 70 dagen vliegvlug en verlaten dan voor de eerste keer het nest.

In augustus begint de reis naar het zuiden

In de eerste helft van augustus verzamelen de jonge ooievaars zich met de niet-broedvogels (bijv. jongen van het vorige jaar). Gezamenlijk beginnen zij aan hun reis naar het zuiden. De ouders blijven vaak nog een week of twee in de buurt van het nest en vertrekken uiteindelijk eind augustus-begin september. Ooievaars hebben een legsel per seizoen.

 

Auteur: Marijke Beuvink
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud