Wel of geen vitamine D tijdens corona tijd?

Bijgaande blog over wel of geen vitamine D tijdens corona tijd is geschreven door de diëtisten van Eetbewust.

Wel of geen vitamine D tijdens corona tijd?

Tegenwoordig zie je mensen massaal vitaminesupplementen inslaan met de gedachte om de kans op besmetting van het COVID-19 zo veel mogelijk te beperken. Maar zijn al die vitaminesupplementen echt werkzaam? In deze blog zoomen we in op vitamine D en COVID-19.

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine. Dit wil zeggen dat het wordt opgeslagen in het lichaam. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in het lichaam [1]. Voldoende vitamine D is daarom van belang voor behoud van botten. Vitamine D zit voor een klein deel in vette vis, vlees, eieren, halvarine/margarine en bak- en braadproducten. De meeste vitamine D halen we uit zonlicht. Voor sommige groepen mensen, die bijvoorbeeld veel binnen zitten of een getinte huidskleur hebben, is het noodzakelijk om vitamine D te suppleren [2]. Een tekort aan vitamine D kan bijvoorbeeld zorgen bij kinderen voor afwijkingen aan het skelet en bij volwassenen botontkalking, osteoporose/spierzwakte [1].

‘Uit een Amerikaans onderzoek onder 191.779 personen blijkt dat een lage vitamine D status een verhoogd risico op COVID-19 geeft’. Van deze groep krijgt 12,5% een COVID-19 besmetting. De groep die een hogere vitamine D status had, trad 8,1% besmetting op [3]. Daarnaast bleek uit een Belgisch onderzoek dat 59% van de COVID-19 patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, een lage vitamine D status heeft. Zij hebben ruim 3 keer een hoger risico om te overlijden aan COVID-19, in vergelijking met de groep die een hogere vitamine D status heeft [4].

Deze onderzoeken leggen dus een verband met een vitamine D status en kans op COVID-19 besmetting.

Ook bij het herstel van COVID-19 is het van belang om een optimale vitamine D status te hebben. Spiermassa gaat vaak verloren bij besmetting van het virus. Vitamine D is van belang voor de spierfunctie, de spieren bevatten vitamine D-receptoren [5]. Om de spiermassa te herstellen is het daarom van belang om een goede vitamine D status te hebben. Tevens wordt er door onderzoekers beweerd dat een optimale vitamine D status bescherming kan bieden tegen (blijvend) reukverlies na COVID-19 besmetting [6].

De wetenschappers, artsen en hoogleraren adviseren iedereen om vitamine D te slikken. Je loopt hierdoor namelijk minder risico dat je besmet raakt met COVID-19 en als je toch besmet bent, is het ziekteproces minder ernstig. De Gezondheidsraad (dit is een onafhankelijke wetenschappelijk adviesraad) zegt dat het nog te vroeg is voor een advies omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan.

Wij als diëtisten raden aan om in elk geval vitamine D te slikken in de maanden met de R in de maand. De zonkracht in Nederland is namelijk onvoldoende om vitamine D in de huid aan te maken [1]. Daarnaast lopen bepaalde groepen het risico op een te kort. Twijfel je of je voldoende vitamine D binnenkrijgt? Wij als diëtisten kunnen je adviseren of je wel/niet vitamine D moet suppleren.

[1] Understanding Nutrition (2015). The B vitamins. Page 300

[2] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

[3] Kaufman H.W., Niles J.K., Kroll M.H. et al. (2020). SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. Page 1-10

[4] Smet D. de, Smet K. de, Herroelen P. et al (2020). Serum 25 (OH) D level on hospital admission associated with COVID-19 stage and mortality. Am. J Clin. Page 1-8

[5] Montenegro K.R., Cruzat V., Carlessi R. et al (2019). Mechanisms of vitamin D action in skeletal muscle. Page 192-204

[6] Xu Y., Baylink D.J., Chen C.S. et al (2020). The importance of vitamin D metabolism as a potential prophylactic, immunoregulatory and neuroprotective treatment for COVID-19. J. Transl. Med. Page 322, 1-12

Auteur: Henri Schuite
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud