Sobere Dodenherdenking Losser

Sobere Dodenherdenking Losser

Dinsdag 4 mei werden de doden herdacht op verschillende plekken in Losser. Ook maakte RTV Losser opnamen die u onderaan dit artikel kunt bekijken.

Joods monument

De eerst kranslegging werd gedaan door burgemeester Cia Kroon bij het joodse monument achter het Lossers Hoes, namens B&W en de gemeenteraad. Ook werd hier een bloemstuk geplaats door een afgevaardigde van het Oranjecomité en een afgevaardigde van de stichting veteranen Losser.

Monument Martinusplein

Vervolgens werden bloemstukken geplaats bij het monument op het Martinusplein achter de Oude Toren. Burgemeester Cia Kroon plaatse ook hier een bloemenstuk. Ook door een afgevaar-digde van het Oranjecomité en door een afgevaardigde van de stichting veteranen. Namens de familie Munster, Indische Gerepatrieerden Losser, werd door Silvia Vos-Munster een bloemstuk geplaatst. Namens de gemeente Emsbüren, in verband met corona niemand aanwezig, plaatste burgemeester Cia Kroon een bloemstuk. Henk Filipsen speelde “The last post”. De ceremonie werd besloten door de gezamenlijke kerken van Losser. Namens de gezamenlijke kerken legde ds. Marsman bloemen bij het monument. Daarna las pastor Berbée het gedicht ‘Nakende lente’ voor van Jana Beranová. De kleine plechtigheid werd besloten met het zingen van “Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God, mijn Heer”, vs. 6 van het Wilhelmus.

Nakende lente – Jana Beranová

In mijn droom is het winter.

Ik buig voor de tederheid

van naakte bomen.

Men zegt dat de bladeren

– voor ze die verloren –

in vele talen spraken.

Men hoorde ze fluisteren:

I am a tree, don’t talk,

just love me.

Het belooft een nieuwe lente,

als we naar elkaar toegroeien

in alle talen, alle daden.

uit: ‘De verleden tijd van vrede’, 2005.

Het geallieerd Erehof de Lutte.

Wethouder Harry Nijhuis legde ‘s avonds in De Lutte een krans namens het college en gemeenteraad bij het geallieerd erehof, evenals Tom Groothuis namens de werkgroep 4 mei De Lutte. Raadslid Ellen Visschedijk las het gedicht “Achter Glas” voor. Twee trompettisten van de Sint Plechelmus Harmonie speelden de taptoe. De eerste twee verzen van het Wilhelmus werden gezongen en er werden twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens ging het gezelschap naar het monument bij de Kribbenbrug in het Lutterzand om daar samen met de noabers een krans te leggen. Bernadette Alberink van de Werkgroep 4 mei bracht hier het gedicht “overpeinzing” ten gehore.

Video dodenherdenking 2006 en 2021

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud