Na een dienstverband van bijna 47 jaar gaat Jos Westerveld met pensioen. En daarmee komt er een eind aan een succesvolle carrière van de in Losser woonachtige politiechef.
Jos begon zijn loopbaan als 18-jarige jongen op de politieopleiding school in Apeldoorn. Na het opleidingstraject startte Jos als agent bij de Rijkspolitie in Losser en dat betekende het begin van een glanzende carrière.
Jos: “ Het was eigenlijk al een jongensdroom, werken bij de politie. Als je ’s morgens in dienst komt heb je geen idee wat er die dag gaat gebeuren. Het afwisselende werk heeft mij altijd gefascineerd. Soms ben je de helpende hand en even later de boeman omdat je een bekeuring uitdeelt. Dan sta je bij een ernstig verkeersongeluk en even later moet je een burenruzie sussen. En dat kan allemaal in één dag gebeuren”.
Studie maatschappelijk werk en bestuurskunde
In het begin van zijn loopbaan richtte Jos zich tot de studie maatschappelijk werk. Mede door deze studie kwam een functie als leidinggevende op zijn pad. Na een 3-jarige officiers opleiding op de politie academie in Apeldoorn en een afgeronde masterstudie bestuurskunde op de universiteit Twente, keerde hij als inspecteur terug. Eerst in Enschede Oost, daarna in Enschede West en uiteindelijk als afdelingschef in Hengelo Centrum.
Weer terug op oude stek
In 2008 keerde Jos weer terug naar de plek waar het allemaal begon. Deze keer echter als cluster chef in NO Twente. Toch duurde dit ook niet lang. Na de start van de Nationale Politie in 2014 vertrok Jos als chef van het basisteam naar Almelo. In die hoedanigheid bereikte Jos afgelopen vrijdag zijn laatste werkdag.
Is het politiewerk de laatste 30 jaar veel veranderd?
Jos:” De essentie van het politiewerk is niet veranderd. Wel is de samenleving verhard en is de tolerantie minder geworden. En de politie heeft zich hieraan ook aangepast. De basispolitiezorg past uitstekend in de nieuwe samenleving. De Nederlandse politie is heel transparant, zeker in vergelijking met andere Europese landen, waar de politie nog vaak een militaristische uitstraling heeft. In mijn functie had ik bijvoorbeeld regelmatig contact met vertegenwoordigers van het AZC, de moskee, de betaalde voetbalclub of de politiek. Een mooi voorbeeld daarbij ook is de inzet van de wijkagent. Hij zorgt ervoor dat de politie dicht bij de mensen staat en heeft vaak een status als vertrouwenspersoon. Juist door het investeren van relaties weet men elkaar ook snel te vinden. En juist die basispolitiezorg was eigenlijk mijn passie. Daar heb ik leiding aan gegeven en ben er trots op dat mijn team deze taken zo goed heeft uitgevoerd. Dat geeft grote voldoening”.
Mooi afscheid
Dan wacht Jos op de vrijdagmorgen op zijn collega die hem om 8 uur voor zijn laatste werkdag komt ophalen. Maar dat liep toch even anders dan Jos had verwacht. Een motorescorte van collega’s vergezeld van een arrestatiebusje stopten voor zijn huis in Losser. “Meekomen” luidde de opdracht en Jos werd, gehuld in een boevenpak geboeid afgevoerd en voorgeleid in een fictieve rechtszaal. Daar werd Jos W. veroordeeld tot een goed pensioen en werd hij beloond met de Almelospeld, als waardering voor de manier waarop hij verschillende maatschappelijke instanties en overheden tot elkaar bracht. De bijbehorende oorkonde vermeldt dat de toekenning is geschied op grond van zijn inzet en betekenis voor de vervulling van de politietaak in het algemeen en voor de verbinding tussen de politie en de gemeente Almelo in het bijzonder.
Politiewerk nu loslaten
En nu na 47 jaar stopt het politiewerk voor Jos.” Ik denk dat ik het wel kan loslaten. Het zal wennen zijn, maar ik ga nu eerste tijd maar eens rustig aan doen. Veel tijd maken voor fietsen en mijn kleindochter Ize”, aldus Jos, die zijn kleindochter nu al in een politiepakje zag rondlopen. Tja, dat maakt het loslaten er niet gemakkelijker op.