Een polder vol tulpenbollen

Een polder vol tulpenbollen

Een autoroute van ongeveer 88 kilometer door de Noordoostpolder rond Emmeloord leidt je langs vele mooie bollenvelden. Via routeborden is de weg eenvoudig te vinden. Informatie en de route vind je op https://tulpenfestival.nl/ . De route is te rijden van 19 april tot en met 9 mei. Er is ook een fietsroute uitgezet. Deze is 51 kilometer lang.

Druk

Zondag 25 april hebben Lettie en ik de autoroute gedaan. Verrassend mooi en zeker de moeite waard. We waren overigens niet de enigen die dit idee op hadden gepakt. Het was gezellig druk. Ook bij de winkeltje en stalletjes waar van alles wat met tulpen te maken heeft wordt verkocht.

Productie en handel

De bollen die in Nederland geteeld worden, worden overwegend geëxporteerd naar Amerika, Azië en het Midden-Oosten. De winst voor de kweker zit ‘m niet in de tulp maar in de bol. Een deel van de bloembol productie gaat naar zogenaamde ‘broeiers’. Een broeier kweekt geen bol maar juist de bloem. Dit gebeurt meestal in een kas maar ook wel buiten. In een kas kunnen bloembollen op elk gewenst moment tot bloei komen en dus een bloem leveren. De bloembollen worden verkocht aan handelsbedrijven die ze verpakken en verkopen aan tuincentra, bouwmarkten, en winkelketens.

Sietse Smit.

 

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Blog, Dorpsproat, Nieuws
Sietse Smit
AUTEUR

Sietse Smit

Mijn naam is Sietse Smit. Ik ben al 52 jaar getrouwd met Lettie. We hebben twee zonen, twee kleinzonen en één kleindochter.
Na mijn werkzame leven in de opsporing besteed ik veel tijd aan het schrijven van toneelstukken en verhalen en fotografie. Ik maak gedichten met een knipoog. Ik doe aan geocaching.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud