Nieuwe gevel schaapskooi

Nieuwe gevel schaapskooi

De schaapskooi in Overdinkel op erve Benneker, eigendom van Sandra en Jan Benneker, die ook de uitbaters zijn van de prachtige camperplaats Skop’nboer, aan de Schaapskooiweg in Overdinkel, is de laatste jaren al vaker onderwerp van gesprek geweest.

Historie schaapskooi

De schaapskooi is vermoedelijk eind 1800 gebouwd. In 2016 is er al eens een commissie gevormd die de mogelijkheden heeft bekeken om de schaapskooi in verval weer te renoveren. Vanwege onder andere exploitatieproblemen heeft men er toen van afgezien. Het zijn de enige restanten van een schaapskooi in de gemeente Losser. Hoe mooi zou het zijn een dergelijke toeristische attractie aan de parels van Losser toe te voegen.

Jammer

Omdat Sandra en Jan het toch jammer vinden dat de schaapskooi zal verdwijnen, hebben ze besloten alvast één gevel te renoveren. Wat er in de toekomst met de schaapskooi gaat gebeuren weten ze nog niet. Voorlopig is de schaapskooi in gebruik als opslagplaats.

Gevelteken

De nok van de gevel is gesierd met een gevelteken. Een gevelteken dat niet de gebruikelijke vorm heeft van het Twentse gevelteken. Het is een erfenis. Het gevelteken was van de vader van Sandra, Joop Olde Heuvel die een zoon was van Herman Olde Heuvel (Stien’n Hermke), die vroeger aan de Invalsweg woonde op steenworpafstand van erve Benneker. Het gevelteken is voorzien van een kruis en een zonnerad, een symbool van vruchtbaarheid en geluk.

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud