Mijn Duitse Herders

Mijn Duitse Herders

Als jonge jongen raakte ik geïnteresseerd in honden. Voornamelijk de Duitse Herder had mijn belangstelling. Ik wilde zo graag een hond maar mijn vader was daar in feite niet voor. Mijn moeder had er niets op tegen en ze heeft mijn vader overgehaald om er ook mee in te stemmen.”: zegt Jan Lenfert uit Overdinkel 

Centa vom Alten Turm

Exact 6 december 2020 is het 50 jaar geleden dat ik mijn eerste Duitse Herder mocht ophalen. Ik weet het nog als de dag van gisteren. We waren in de stromende regen op de fiets, op weg van Oldenzaal naar Losser. Bij oma en opa hadden we het Sinterklaasfeest gevierd. Onderweg vertelde mijn moeder me dat ik de Duitse Herder Centa vom Alten Turm, van Henk Eskes mocht ophalen. Henk woonde in Overdinkel aan de Hoofdstraat in, wat toen de elf woningen werden genoemd, ter hoogte van waar cafetaria de Boemerang nu is gevestigd. Ik ging er samen met zijn zus Rita heen. We betaalden Henk vijf gulden voor de hond en hij bracht ons in zijn busje terug naar huis. Ik was de koning te rijk.” 

Geen sociale hond

Enta bleek geen sociale hond. Hij beet op alles en iedereen die maar iets te dicht in mijn buurt kwam. Het enige dat belangrijk was, was mij te verdedigen. Een prima waakhond. En met die wetenschap heeft Jan de hond verkocht aan iemand van een bedrijf waar vaker werd ingebroken. Daar heeft Centa nog jarenlang heel goed gefunctioneerd. De volgende Duitse Herder kocht Jan van de destijds Losserse poelier Gerrit Koopman. Een geweldige hond waarmee Jan heel veel prijzen in de wacht sleepte. Op zijn 16 en 17e levensjaar werd Jan africhtingskampioen. Dit is een unicum en komt slechts zelden voor in de hondensport.

Fokken

In de loop der jaren begon Jan zich ook te interesseren voor het fokken van Duitse herders. En niet zonder succes. https://lentferthoeve.com/ Zijn honden bleken van een zeer goede kwaliteit en gingen de hele wereld over. Voor het fokken is passie en gevoel nodig. Beide items zijn bij Jan ruimschoots aanwezig. In de hondensport zijn meerdere wegen, afhankelijk van de belangstelling, te bewandelen. Je kunt je hond africhten, je kunt pakwerk gaan doen, trainen in de kynologie, appél en natuurlijk fokken op de schoonheid van een hond. Combinaties zijn ook mogelijk. De Kringgroep DWS’55 in Overdinkel is een club van liefhebbers van de Duitse Herder. 

De Duitse Herder Waarom een Duitse Herder? Op deze vraag zegt Jan het volgende: “Een Duitse Herder is een hond die zich aanpast. Hij of zij past zich aan. aan de mensen waar ie mee omgaat. Als ik een half uur in het gezelschap van zo’n dier ben, kan ik precies zeggen wat voor soort type mens zijn of haar baas is. Als het een nette hond is die bij wijze van spreken nog de regenplasje ontwijkt, is zijn of haar baas een nette man of vrouw. Gedraagt de hond zich dominant, dan geldt dat ook voor de baas. Is het een vervelende hond die niet of nauwelijks luistert, geldt dat ook voor de baas en meestal ook voor de eventuele kinderen die hij heeft.” 

Voorzitter

Jan is 50 jaar lid waarvan al 35 jaar als voorzitter van de Kringgroep DWS’55 in Overdinkel. DWS is officieel opgericht in 1955 maar bestaat in feite al veel langer. DWS’55 heeft een goede naam in de hondenwereld in Nederland maar zeker ook in Duitsland. Vele successen op alle gebied van de hond staan op hun naam. Als het mee zit en er geen vervelende dingen met corona zich voordoen organiseert DWS’55 op zaterdag 17 juli 2021 de international clubmatch 2021. 

Wereldkampioen

De eerste Nederlander die wereldkampioen werd op schoonheid van de Duits Herder werd Jan. Een prestatie van formaat. Dit vond plaats in 2019. En als je dan zo mooi in de race ligt, wil je daar graag een gevolg aan geven. Dat echter werd door corona tegengehouden. Maar Jan wanhoopt niet. Er komen weer andere tijden en andere kansen waarbij hij kan laten zien dat Overdinkel grote prestaties worden geleverd.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud