De Kiekeboer’n zijn gecertificeerde Twentse educatieboeren.
Wat wil dat zeggen gecertificeerde Twentse educatieboer?
Aan de volgende aspecten (opgesteld door overkoepelend orgaan Boerderij Educatie Nederland) is voldaan:
- Cursus Belevend Leren
- BHV-cursus
- Collegiaal bezoek
- Er is sprake van een veilig erf (risico-protocol)
- VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).
Het zijn een enthousiaste groep agrariërs, onder de naam Kiekeboer’n, die willen dat iedereen in Twente zich bewust is van de mooie producten die door de boeren bij hen in de buurt gemaakt worden en dat er waardering wordt uitgesproken voor het werk van de boer. Dit willen ze bereiken door hun bedrijven open stellen voor de ‘noabers’, en natuurlijk andere belangstellenden. Boerderij-educatie in Twente is hiermee een feit. In Twente zijn 24 Kiekeboer’n waarvan er eentje in Losser is gevestigd. https://www.kiekeboeren.nl
Melkveebedrijf Erve Iemhorst
Frank en Evelien ter Linde wonen met hun kinderen Fleur en Daan op hun melkveebedrijf met 90 koeien, 40 stuks jongvee/kalveren en boerderijkat Tijger. De boerderij staat midden in de natuur dicht bij het dorp Losser aan het mooie riviertje de Dinkel. https://www.erve-iemhorst.com
Wat kun je doen bij Melkveebedrijf Erve Iemhorst?
Wil je ook eens beleven en leren hoe het is om koeien te voeren, kalfjes te verzorgen, een koe te melken en op een echte trekker zitten, boek dan ook een boerderijeducatie-les met je klas bij Erve Iemhorst. Ze hebben naast het melkveebedrijf een bed & breakfast en laten ook hun B&B-gasten graag kennismaken met de mooie omgeving, het bedrijf, de koeien en kalfjes en de werkzaamheden op de boerderij.
Het Kompas
Alle leerlingen van de Openbare Dalton Basisschool het Kompas uit Overdinkel, verdeeld over vier bezoeken, zijn een kijkje gaan nemen bij het Melkveebedrijf Iemhorst in Losser. Hier hebben ze gezien hoe koeien gemolken worden, hoe koeien gevoerd worden en wat ze eten. Hier hebben ze geleerd door te voelen, ruiken, proeven, horen, zien en te doen. Alle kinderen waren enthousiast. Op een eenvoudige duidelijke educatieve manier kennismaken met de productie van melk. Zien en horen wat er voor nodig is om een boerderij te runnen.
Locatieleider Karen Strijland
“Om kinderen meer bewust te laten worden over wat ze eten en waar dat eten vandaan komt hebben we besloten aan dit onderwerp wat meer aandacht te besteden. Zo zijn we op de digitale snelweg gaan zoeken wat hierover bekend is. We kwamen op de site www.jonglereneten.nl terecht. Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen. Het doel? Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken. Onder andere door deze site kwam we op het idee om onze leerlingen te laten zien hoe voedsel ontstaat. Vervolgens zijn we binnen de gemeente op zoek gegaan naar een bedrijf waar dat kon. Bij de mensen van Erve Iemhorst vonden we goed gehoor en ze hebben hun programma naar onze wensen aangepast. Voor het vervoer heb ik een subsidie gekregen en die aangewend om de elektrokar van Overdinkel in te schakelen.”