De Nije Stichting bouwt aan psychosociaal oncologisch centrum Twente
‘t Laerhuys wordt Nije Hoeve
Het was een tijdje stil in de media rondom de Nije Stichting en sommigen leken te denken dat de Nije Stichting er niet meer zou zijn. Maar niets is minder waar, de stichting staat dag en nacht klaar voor iedereen die geraakt is door kanker en bouwt gestaag door aan de oude boerderij op het Gezondheidspark in Hengelo om er het uitgebreide psychosociaal oncologisch centrum De Nije Hoeve van te maken; een herberg voor iedereen die geraakt is door kanker, met een mooi vast programma en vooral veel maatwerk.
Al 13 jaar in Twente
13 maart is het precies 13 jaar geleden dat de Nije Stichting werd opgericht, voor meer kwaliteit van kanker. Voor iedereen die geraakt is door kanker want kanker heb je niet alleen, kanker heb je samen.
Wat begon met een verwendag voor 400 vrouwen met kanker in Almelo, groeide uit tot een psychosociaal oncologisch centrum voor iedereen in Twente. Eerst in een gesponsord kantoortje in de Lansinkveste, toen een prachtig inloophuis aan de Beursstraat. Via twee nood locaties nu naar een noodlocatie die gelukkig al wel op de goede plek staat: in de boomgaard van de toekomstige Nije Hoeve.
In de steigers, hulp gezocht
Hulp voor kankerpatiënten in Twente staat dus letterlijk in steigers.
Dit jaar moet alles af, liever nog gisteren dan vandaag, want kanker wacht niet. Dat is de stichting nu ten tijde van corona nog duidelijker geworden: de veilige hoeve moet een warme herberg zijn voor mensen die informele hulp nodig hebben. Maar de stichting zelf heeft ook dringend hulp nodig en zoekt Noabers en sponsoren. Op de website van de Nije Stichting onder het kopje “help ons” staan alle opties tot steunen, zowel financieel als met helpende handen.
Steunpunten/dependances en meer ondersteuning in Twente
Dat er grote behoefte is aan hulp na(ast) kanker blijkt dagelijks. Debby Nijenhuis: “Nu, tijdens de Corona tijd, hebben mensen ons extra hard nodig. Gelukkig hebben wij voldoende mogelijkheden voor 1-op-1 gesprekken en zijn wij goed bereikbaar per telefoon, mail, whatsapp en videobellen. Daarnaast zijn wij een samenwerking met MST aangegaan, hetgeen geresulteerd heeft in drie steunpunten t.w. Haaksbergen, Enschede en Oldenzaal. En medio 2021 zullen wij ons ook aansluiten bij het Gezondheidscentrum Overdinkel.”
Ook met ZGT is er een mooie samenwerking en in ZGT Almelo zit sinds 2018 het Alma Inloopershuis. Het Alma Inloopershuis is, net als De Nije Stichting, aangesloten bij de IPSO en zij werken samen aan meer kwaliteit van leven voor iedereen die geraakt is door kanker.
Vrijwilligers
De Nije Stichting heeft al hulp van veel enthousiaste vrijwilligers, die de gasten een warm welkom heten. Voor de nieuwe locaties is de stichting echter op zoek naar extra vrijwilligers. Kun je goed luisteren, maak je makkelijk contact, ben je invoelend en wil je je graag inzetten als vrijwilliger? Neem dan contact op met de Nije Stichting of 074-2772772. Voor meer informatie www.denijestichting.nl