Historisch pleintje

Historisch pleintje

Waar ooit een kerk aan de Oude Toren was verbonden. En later een huisje voor de brandspuit. Waar ooit de bisschop Berend van Galen, waarvan gezegd werd dat hij liever de kruitdampen rook dan het bisschoppelijke wierrook, met zijn manschappen heeft gestaan.

Historisch pleintje

Waar elke donderdag een levendige markt is geweest die nu voor ‘t Lossers hoes plaats vindt. Waar ooit een muziekkoepel heeft gestaan van waaruit vrolijke deunen het luchtruim kozen. Waar het Heininkshoes staat, waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1665, toen door de grote brand van Losser tussen de 40 en 50 huizen in vlammen opgingen. Waar ooit, en nog steeds, een groene vlag wordt uitgestoken als de ijsbaan open is. Maar het Martinusplein is geworden tot een dood element. Elders in Losser is men met het centrumplan driftig in de weer om er iets moois van te maken. En dat lukt heel goed. Het historisch pleintje echter lijkt in het verdomhoekje te zitten.

Oude Toren

In vele logo’s gebruikt. Het uithangbord van Losser. De trots in het historische centrum van Losser, wordt enkel nog omringt door geparkeerde auto’s. Van de vele neringdoende zaken zijn er nog twee over. En deze worden gedreven vanuit het Heininkshoes. Met het overlijden van de uitbater van “Marktzicht” Wilfried Kok, ten gevolge waarvan de zaak werd gesloten, is het er wel bijzonder rustig geworden. De dorpskern Losser heeft het laatste hotel verloren.

Horecaplein

In juni 2020 schreef Bert Holst in Tubantia over de ambitieuze plannen van projectontwikkelaar John Nijhuis uit De Lutte om van het plein een Horecaplein te maken. En om in de al jaren leegstaande supermarkt appartementen te realiseren. Het plan dat Nijhuis had ingediend bestond uit twee delen. Op de plek van de voormalige supermarkt Plus aan het Martinusplein was in de plannen van Nijhuis ruimte voor horeca op de begane grond met daarboven appartementen. Volgens Nijhuis die de plannen reeds heeft gepresenteerd aan de gemeente Losser, was er van die kant een positieve houding. Hij dacht dat dit een unieke mogelijkheid was voor het centrum van het dorp. Hij noemde het ook een eenmalige kans die de gemeente zou moeten grijpen. Op de daartoe strekkende vragen zegt John Nijhuis nu: “Het schiet niet echt op met de gemeente Losser. Ik heb een compleet plan ingediend. Dat ligt bij de gemeente Losser. Het college laat het over aan ambtenaren en wil met ons niet in gesprek. Ik en meerdere zakenlieden die wat op het Martinusplein willen exploiteren, zijn van goede wil, maar we krijgen platweg gezegd geen poot aan de trapper. De gemeente roept al meer dan 15 jaar dat het een horecaplein moet worden, maar er gebeurt niets. Maar er gebeuren wel meer bijzondere dingen in Losser. Het voormalige postkantoor was te koop voor 375 000 Euro. De gemeente heeft het onlangs gekocht voor 625 000 Euro.?.?.?

Gemeente

Hoewel het plan van Nijhuis voor het Martinusplein destijds in de commissievergadering van de gemeente Losser niet inhoudelijk werd besproken, geeft de Losserse wethouder Harry Nijhuis aan dat de toekomst van het plein onderwerp van gesprek is bij de gemeente. “Centraal daarbij staat de vraag wat we willen met het plein”, aldus de wethouder. Wethouder Harry Nijhuis: “We zijn bezig met de ontwikkeling van een stedenbouwkundige visie voor Losser. Daarbij wordt ook het Martinusplein betrokken evenals de omgeving van het voormalige postkantoor en Aloysiusschool. Die stedenbouwkundige visie zit in een afrondende fase. Binnenkort delen we deze met de gemeenteraad. Het klopt inderdaad dat we het oude postkantoor hebben aangekocht. Het hogere aankoopbedrag, zoals de heer John Nijhuis meldt, is goed te verklaren aangezien we ook nog grond tegenover het oude postkantoor hebben aangekocht en dat ook de kosten voor sloop, sanering, e.d. van het postkantoor zijn opgenomen in het krediet voor de aankoop.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud