Goed om bij stil te staan

Goed om bij stil te staan

Hij is opgegroeid aan de rand van Nederland. Zijn wieg stond op “de Bult” pal naast het vroegere ASVO veld, in Overdinkel op steenworp afstand van Duitsland.

André van Aarsen, is al sedert zijn kindheid gefascineerd door Engeland en de tweede wereldoorlog. Zijn vader vertelde veel over de oorlog en hij verdiepte zich daar ook vaak in. Zo werd zijn belangstelling daarvoor ook al in vroege jeugd gewekt. Hij zet zich al jaren in voor de graven van de geallieerden in Twente. Hij bracht de landelijke lichtjesactie naar Twente waarbij elk jaar op Kerstavond op elk geallieerd graf een kaars aangestoken wordt. Hij neemt met zijn gezin de Enschedese graven voor zijn rekening. Elk jaar maakt hij met zo’n 30 tot 40 belangstellenden de tocht over de donkere begraafplaats langs de met fakkels verlicht paden onder de midwinterhoornklanken van de Vanekerblazers . Hij heeft geregeld dat andere vrijwilligers de graven in Twente voor hun rekening nemen. De soldaten die zo geëerd worden kwamen vanuit Engeland, Australië en Nieuw Zeeland om hier de vrijheid te bevechten. André staat sinds kort in contact met de RBL en gaat zijn taken voor wat betreft het herdenken uitbreiden.

Royal British Legion (Holland branch)

André zegt hier het volgende over: “Enige tijd geleden las ik een oproep van de Royal British Legion ( Holland branch) om iets bij te dragen aan hun doelstellingen. De RBL is een Britse stichting die zich bezig houdt met de zorg voor veteranen die in de Britse krijgsmacht gediend hebben. Daarnaast is het een van hun taken om d.m.v. herdenkingen de nagedachtenis van gesneuvelde militairen levend te houden. Zo organiseert men in Londen elk jaar een grote herdenking op 11 november. Menigeen kent de rode klaproos (poppy) die massaal gedragen wordt op de kleding in die maand, als symbool van de herdenking door deze organisatie. De Nederlandse afdeling ( Holland branch) houdt zich vooral met het herdenken bezig. Nu heeft men mij benaderd om lid te worden (wat ik ondertussen gedaan heb) en om een soort van contactperson in de regio Twente te worden. Dit is vooral belangrijk omdat het ledenbestand sterk vergrijsd en door natuurlijk verloop afneemt. Daardoor is landelijke dekking van vertegenwoordigers niet altijd haalbaar. Omdat de RBL het belangrijk blijft vinden om te herdenken heeft men mij gevraagd om daar waar mogelijk, namens de RBL te onderzoeken waar men acte de présence te geven en eventueel een krans te leggen. Belangrijke criteria zijn; de herdenking moet Brits gerelateerd zijn en de RBL moet uitgenodigd zijn om aanwezig te zijn.”

Enthousiasmeren

“Ik ben al jaren bezig met het herdenken en het enthousiasmeren van mensen om op die plaatsen waar dit nog niet gebeurt, herdenkingen op te starten of te ondersteunen. Zo ben ik enige jaren geleden begonnen met de lichtjesactie op kerstavond op de Oosterbegraafplaats in Enschede en heb ook anderen binnen de regio Twente een duwtje kunnen geven om dit in hun woonplaats ook te doen. Ik ben waar enigszins mogelijk vaak aanwezig bij herdenkingen. (Enschede rond 1 april, Losser 3 april, 4 mei, wisselend tussen Enschede, Glanerbrug en Losser enzovoorts) Op mijn initiatief heb ik samen met een groep enthousiaste mensen van RTV Losser dit jaar een minidocu gemaakt over de bevrijding van Losser. Daarnaast ben ik steeds bezig met soms langlopende onderzoeken naar nog onbekende oorlogsverhalen in onze omgeving. (bv een onderzoek naar het doen en laten van Gerard Hasperhoven met banden naar Enschede, Overdinkel en Glanerbrug. Dit onderzoek hoop ik dit jaar na ongeveer vijf a zes jaar af te kunnen ronden wanneer het Nationaal archief tenminste weer opengaat.”

Commonwealth

“Van het Commonwealth (de landen die samenwerken onder de Britse kroon) zijn ongeveer 1652 graven bekend binnen de bestuurlijke regio Twente (deze regio is wat groter dan wat wij normaal als Twente aanduiden) Het leeuwendeel van deze graven is Canadees op de Canadese begraafplaats te Holten. Van deze graven zijn 218 Brits met daaronder 11 graven uit de eerste wereldoorlog. Deze Britse graven zijn verdeeld over 28 locaties. Ik beschouw het als een heel grote eer om als lid van de RBL een bijdrage te mogen leveren om deze verhalen levend te houden. Ik ben geen “representative” voor RBL zoals men dat pleegt te noemen.(deze worden per jaar gekozen en treden officieel namens de RBL op) Ik handel op dit moment als gewoon lid om een beeld te krijgen hoe de RBL zich beter kan manifesteren in onze regio. Ik fungeer op dit moment als een soort verbinding/contact persoon.”

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud