Eén eeuw oud en barstens vol humor

Eén eeuw oud en barstens vol humor

Anton Stappenbeld uit Overdinkel vierde op 20 oktober 2021 dat hij 100 jaar was geworden. ’s Morgens ontving hij de felicitaties van wethouder Harry Nijhuis van de gemeente Losser. Deze overhandigde hem ook en brief waarin de felicitaties van de Koning voor de 100 jarige stonden. De handgeschreven geboorteakte van Anton had de wethouder, gekopieerd en geplastificeerd, meegenomen en werd hem ook overhandigd. Anton is bijzonder helder van geest. Het lopen geeft wat problemen. Verder is ie “good” te pas. Zijn drie dochters noemt hij de “Generaals”. Op de vraag of zijn dochters goed voor hem zorgen zegt hij: “Natuurlijk. Ik heb ze zelf opgevoed.” Anton is nog actief. Hij onderhoudt zijn tuin. Hij repareert oude klokken. Kijkt graag voetbal en leest elke week een boek uit.

Gronau

Anton heeft zijn jeugd doorgebracht in de Beekhoek. Omdat zijn ouders toen beiden werk hadden, was hij veel bij zijn oom in Aalten die een smidse had. Daar heeft hij nog hele goede herinneringen aan. Hij trouwde met zijn vrouw, die Nederlandse was, maar in Gronau woonde. De eerste jaren van hun huwelijk woonden ze ook in Gronau. In de oorlog werd hun huis gebombardeerd en de beide echtelieden hadden alleen nog de kleren die ze aan hadden. De rest was met het bombardement verloren gegaan. Ze zijn vervolgens bij de ouders in Overdinkel gaan wonen. Ze hebben later nog op de Scholtinkstraat in Losser gewoond. Anton heeft drie dochters en een zoon. Negen kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen.

Monteur

Voor de oorlog was Anton automonteur. In de oorlog waren er weinig auto’s te repareren en is hij overgestapt naar algemeen monteur. Hij heeft gewerkt voor de machinefabriek BNS en werd veel uitgeleend aan een textielbedrijf om machines te repareren en te onderhouden. Zo kwam hij in dienst van van Heek in Losser als monteur. Van Heek deed destijds al aan sociale woningbouw. Van van Heek kregen ze een woning te huur in Overdinkel.

Domein

De woningcorporatie Domijn bestaat dit jaar ook 100 jaar. In dit bijzondere feestjaar wil Domijn haar huurders, relaties en medewerkers extra in het zonnetje zetten. Derhalve werd Anton op zijn 100e verjaardag ook bezocht door Wilma van Ingen, directeur-bestuurder, en Bennie Goeree, wijkbeheerder van Overdinkel bezocht en verrasten hem met een bos bloemen en de felicitaties.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud