Doorgezaagde regenpijpen zorgen voor droge voeten

Doorgezaagde regenpijpen zorgen voor droge voeten

De kans op overstroomde riolen is in het centrum van Losser niet groot meer. Tijdens de werkzaamheden voor Centrumplan Losser is er een vuil- en regenwaterriool aangelegd en de regenpijpen van vele panden zijn doorgezaagd. Hierdoor komt het regenwater niet meer in het vuilwaterriool, maar zakt het weg in tuinen of stroomt het in het schoonwaterriool. Hierdoor is wateroverlast bij hevige regenbuien flink aangepakt en het helpt ook tegen de droogte in de zomer.

Regenpijpen afkoppelen

Regenpijpen doorzagen noemen we ook wel afkoppelen. Het regenwater stroomt dan niet meer vanaf het dak via de regenpijp naar het riool, maar loopt via een gootje of kolk door de tuin naar het regenwaterriool. In totaal hebben we 77 panden aan de voorkant afgekoppeld, dat is meer dan 90% van het totale aantal panden wat mee kon doen! Die 77 panden hebben samen een dakoppervlak van meer dan 20000 m2. Dat is echt een heel mooi resultaat!’, vertelt buurtconciërge Jan Kaspers. Jan is onderdeel van het bouwteam Centrumplan Losser. Als buurtconciërge heeft hij alle eigenaren van de panden gesproken en hen geadviseerd over het afkoppelen.

Bewoners zetten zelf ook de zaag in de regenpijp

De regenpijpen aan de voorkant van de panden werden op initiatief van het bouwteam Centrumplan Losser afgekoppeld als onderdeel van het project. Jan Kaspers wees de bewoners van woningen ook op de mogelijkheid om de achterzijde van de woning af te koppelen. Kaspers: ‘Mensen kunnen zelf van alles doen om wateroverlast op straat en ook droogte in de tuin aan te pakken. De achterkant van de woning afkoppelen is al een mooi begin. Bij 20 woningen is dit nu al gebeurd. Dat is mooi! Wilt u weten wat u zelf kunt doen? Kijk dan eens op https://www.groenblauwtwente.nl Daar vind ik allerlei tips en maatregelen voor een water- en hitteproof tuin.’

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud