Begroeiing rotondes en ander openbaar groen

Begroeiing rotondes en ander openbaar groen

Bij Hallo Losser komen de laatste tijd de nodige klachten binnen over de groenvoorziening. De klachten betreffen slecht onderhoud van het gemeentegroen en de begroeiing is soms zo hoog bij rotondes, dat het overzicht kwijt is. Dit was aanleiding voor Hallo Losser om de gemeente om commentaar te vragen.

Eikenprocessierups en Centrumplan

Bij de aanpak van de eikenprocessierups is niet alleen de bestrijding aangepakt met het wegzuigen van de rupsen maar is ook de omgeving van de eikenbomen aangepakt door het zaaien van kruidenmengesels. Hierdoor werd de biodiversiteit vergroot en zorgt voor een natuurlijk evenwicht.  De gemeente Losser kiest voor meer en verschillende bloemen/kruiden, struiken en bomen, die in verschillende perioden bloeien. Hier komen insecten op af die vervolgens  weer hagedissen, kikkers, salamanders,  padden, vogels en kleine zoogdieren aantrekken. Dat zorgt voor balans en het ziet er ook mooi uit. Ook het gemeentegroen dat bij het Centrumplan aangelegd is, is op deze wijze ingericht.

Rotonde bij De Fakkel

Rotondes

De rotondes, die eerst keurig “aangekleed” werden door een aantal lokale hoveniers, zijn nu voorzien van een kruidenmengsel waarbij vooral de hoge planten met de witte bloemen (Peen – Daucus carota L. ??) ervoor zorgen dat momenteel de automobilist geen volledig overzicht heeft over de rotonde.

Op vragen van Hallo Losser reageerde de gemeente als volgt : “De rotondes waar wij kruidenmengsels op hebben staan worden in het najaar gemaaid; september/oktober. Op deze manier kunnen de nuttige kruiden zich, voordat er gemaaid gaat worden, eerst uitzaaien. Dit zullen we de komende jaren steeds meer gaan zien, het aangezicht van sommige rotondes zal dus veranderen. Hierbij wordt altijd gekeken of de verkeersveiligheid in het geding komt, op plekken waar dit het geval is, is en wordt er gewoon gemaaid. Ook bij binnengekomen meldingen wordt gekeken of op die locaties de verkeersveiligheid in het geding komt, zo ja dan wordt er gemaaid, zo nee dan gebeurt dit wellicht later in het jaar. Dezelfde afweging geldt niet alleen voor rotondes, maar ook voor andere locaties”.

Wellicht is het een idee om begroeing van de rotondes aan te passen zodat er geen hoge planten meer groeien.

Maaibeleid voor groene bermen en perken

Toevallig verscheen er vandaag ook onderstaand persbericht van de gemeente Losser over het maaibeleid voor groene bermen en perken

Gemeente plaatst bordjes langs de weg: even niet maaien

Vanaf deze week staan op verschillende plekken in de gemeente Losser bordjes in het groen langs de weg: “Hier geven wij insecten de ruimte, dus laten we het gras lekker groeien”. Hiermee wil de gemeente de inwoners bewust maken van het belang van biodiversiteit en informeren over het maaibeleid.

Wethouder Jaimi van Essen legt uit: “Waar vroeger strakke grasmatjes lagen, zie je nu een grote mix aan begroeiing, met bloemen en kruiden. Die bermen en perken laten we hoger groeien dan eerst. We doen dat bewust. Op deze manier brengen we namelijk de natuurlijke balans terug in die groenstroken, wat enorm belangrijk is voor de biodiversiteit in onze gemeente. We blijven trouwens wel maaien, bijvoorbeeld op plaatsen waar te hoge begroeiing het zicht voor het verkeer zou verminderen. We willen graag meer verschillende soorten groen, maar uiteraard niet ten koste van de verkeersveiligheid. Onze aanpak leggen we graag uit, daarom plaatsen we deze bordjes op een aantal zichtbare plekken. Met de QR-code kom je op onze website met meer informatie.”

Bram in het Veld, coördinator groen van de gemeente Losser: “Het is natuurlijk even wennen, het ziet er allemaal wilder of rommeliger uit. We krijgen er regelmatig vragen over van inwoners en willen daarom graag uitleggen waarom we het zo aanpakken. Het is belangrijk dat er een verscheidenheid aan groen kan bloeien. Dat groen biedt weer ruimte aan verschillende soorten insecten, waar vervolgens weer andere dieren op afkomen, bijvoorbeeld reptielen, amfibieën, vogels. Met meer verschillende bomen, struiken en planten blijft de natuur in evenwicht. De kans op ziekte (bijvoorbeeld essentaksterfte) en plagen (zoals de eikenprocessierups) is dan minder groot. Als gemeente zaaien we zelf bloemenmengsels in of poten we bloembollen en struikgewas. Ook helpt het als we minder of niet maaien. We zien dan vaak vanzelf al de mooiste kruidenmengsels ontstaan. Het oog wil ook wat, daarom zorgen we voor veel bloemen met verschillende bloeiperiodes als we inzaaien.”

Selectief maaien door de gemeente

Dat betekent overigens niet dat er helemaal niet meer gemaaid wordt. De gemeente heeft medewerkers groen in dienst die precies weten wanneer waar het beste gemaaid kan worden voor een optimale groei. Daarnaast wordt gemaaid op plekken waar de verkeersveiligheid in het geding komt.

Op de website van de gemeente Losser staat meer informatie over de campagne en het maaibeleid. Daar is ook een download te vinden van de bordjes, zodat mensen die zelf al biodivers bezig zijn in hun tuin ook zo’n bordje kunnen plaatsen. Bram: “Zo maken we samen de gemeente groener en leefbaarder.”

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud