Zwerfafval langs de weg en in sloten

Zwerfafval langs de weg en in sloten

De tekst van deze blog is afkomstig van het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam (VLD) en bestaat uit 10 personen. Zij werken samen met de ambtenaren van het Interne Transitieteam gemeente Losser aan een duurzaam Losser. Samen vormen deze teams het Platform Losser Duurzaam. ( https://www.facebook.com/VrijwilligersteamLosserDuurzaam )

Lopend of fietsend door onze prachtige gemeente zie je steeds meer zwerfafval. In bermen en sloten tref je blikjes, snoep en chips zakjes en ander spul aan wat daar niet hoort. Je kunt je afvragen waarom nemen mensen hun afval niet gewoon mee naar huis of deponeren het in een vuilnisbak? Het is maar een kleine moeite.

Niet zelden komt het voor dat in de vrije natuur afgedankt huisraad zoals stoelen, banken en sloopafval wordt aangetroffen. De maatschappelijke kosten voor het opruimen zijn vele malen hoger dan dat het afval naar het afval brengpunt wordt gebracht. Bovendien wordt onze mooie natuur door het onverantwoorde gedrag ernstig vervuild.

Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de ‘plastic soep’ verergeren. De natuur is het slachtoffer.

Hoe kunnen we dit samen terugdringen? Voor goede ideeën en plannen is een Greune Deal mogelijk. Bij een Greune Deal kunt u een persoonlijke beloning ontvangen tot € 500 en een bijdrage om het plan te realiseren tot € 5000. Mail uw idee of plan naar . Het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam kan u helpen bij de uitwerking van uw idee en het afsluiten van een Greune deal.

Tips om zwerfafval tegen te gaan: (bron: Milieu centraal)

  • Ligt er ergens veel of vaak zwerfafval? Als je weet wie het veroorzaakt heeft, kun je die erop aanspreken. Meld de rommel anders bij de gemeente via een speciale app, de gemeentewebsite of telefoon.
  •  Winkels en horeca zoals supermarkten, sportkantines en snackbars zijn verplicht om de omgeving van hun zaak schoon te houden. Ligt er veel rommel, dan kun je ze dus vragen om het op te ruimen.
  • Gooi afval, ook kleine dingen zoals kauwgom, sigarettenpeuken of tissues, altijd in een openbare vuilnisbak. Of neem afval als flesjes mee naar huis en lever het daarna gescheiden in, zodat het gerecycled kan worden.
  • Doe eens mee met een opruimactie in je eigen buurt of een natuurgebied. Wil je zelf jouw stuk straat schoonhouden? Vraag de gemeente dan of je een gratis grijper kunt krijgen.
  • Beperk zelf je afval: neem je eigen boodschappentas mee, gebruik een hervulbaar waterflesje en neem een eigen afsluitbare beker mee voor koffie of thee.
  • Laat geen ballonnen op: ze komen op straat of in de natuur terecht. Daar kunnen dieren de ballonnen opeten of verstrikt raken in het touwtje.
  • Zet geen afval naast volle straatvuilnisbakken, papierbakken of vuilcontainers, maar neem het mee naar huis.
  • Wees zuinig op de natuur en onze prachtige gemeente
Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud