Volkstuinvereniging "De Wilgenkamp" heeft moestuinen beschikbaar

Volkstuinvereniging "De Wilgenkamp" heeft moestuinen beschikbaar

Hallo Losser heeft een bezoek gebracht aan de Volkstuinvereniging “De Wilgenkamp” en werd rondgeleid door bestuurslid Inge Bezemer.

Unieke locatie

De tuinen van de Volkstuinvereniging “De Wilgenkamp” bevinden zich, zoals de naam al verraad, aan de Wilgenkamp. Het is een prachtige locatie vlakbij de Dinkel. Regelmatig worden ze, terwijl ze aan het werk zijn in de tuin, bekeken door overzwevende ooievaars.

Waarom nemen de leden een tuin?

Inge Bezemer legt uit dat er veel redenen zijn om een tuin te nemen: De meeste leden nemen een tuin om allerlei groentes te verbouwen, maar het gaat lang niet altijd alleen maar om er zelf van te kunnen eten, want vaak zijn groentes, bijvoorbeeld sperziebonen, zoveel beschikbaar dat ook familie en “tuingenoten” erin kunnen delen. Leden hebben ook een tuin als bezigheid en /of voor de gezelligheid en aanspraak. Je maakt een praatje en profiteert ook van de kennis van andere leden. Het is niet alleen moestuin voor groentes maar wordt ook benut voor (snij)bloemen, fruit (aardbeien, frambozen, bessen, etc.) en struiken (bijvoorbeeld bessen). De leden komen uit verschillende culturen waardoor ook bijzondere gewassen verbouwd worden.

Gemeenschapszin

Inge Bezemer is heel enthousiast over de gemeenschapszin van de leden. Als een lid ziek is en niet in staat is zijn of haar tuin bij te houden dan springen andere leden bij. Ook als er wat gebeuren moet, zijn er altijd vrijwilligers om de klus te klaren.

Ben je er druk mee?

Je eigen groente verbouwen is een leuke hobby. net als elke hobby kun je er veel of weinig tijd in steken. Natuurlijk zul je er in het voorjaar, wanneer er geplant en gezaaid moet worden en in de oogsttijd drukker mee zijn dan in de winterperiode, maar je bent buiten in een prachtige omgeving en je beweegt op een gezonde manier. Je eet verse groente, die je zelf op een natuurlijke wijze hebt verbouwd.

Moet ik een kruiwagen kopen?

Inge geeft aan dat er voor gemeenschappelijk gebruik kruiwagens en ander gereedschap beschikbaar is. Ook is er een kas beschikbaar. De vereniging heeft onlangs een tweede kas gekregen en deze is nu in opbouw. Daarnaast staat op het complex ook een schuurtje met overstek waar je kunt schuilen als het opeens gaat regenen.

Zijn er ook gemeenschappelijke activiteiten?

  • In februari is de jaarvergadering waar het bestuur toelichting geeft op de stand van zaken. De leden kunnen dan vragen stellen en ideeën naar voren brengen. Ook wordt er een spreker uitgenodigd. Dit keer wordt er een lezing gehouden over alles wat eetbaar is in de natuur.
  • Een keer per jaar laat de vereniging oude koemest aanvoeren, waarbij ieder lid aangeeft hoeveel kruiwagens mest hij of zij nodig heeft.
  • Eind maart is er een werkochtend waarop de leden samen het gemeenschappelijk groen onder handen nemen. 
  • In mei/juni is er een plantenruildag.
  • Er is een boomgaard en de oogst hiervan wordt verdeeld onder de leden.
  • Na de zomer wordt er voor de leden een barbecue georganiseerd.

Interesse in een moestuin?

Als je een tuin wilt huren kun je je aanmelden bij Inge Bezemer

Praktische informatie

  • Er zijn 53 tuinen die elk 100 m2 groot zijn.
  • De huur bedraagt € 32 per jaar.
  • De borg voor de tuin is € 50 en € 15 voor de sleutel van de poort 
  • Over het complex verspreid staan waterpompen

Puntje van aandacht voor de gemeente Losser

Bij de tuin staat een Laga bord dat inmiddels totaal onleesbaar is geworden.

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud