Video: Dodenherdenking 2020 in Losser

Video: Dodenherdenking 2020 in Losser

De traditionele dodenherdenking in Losser kreeg dit jaar vanwege het coronavirus een heel andere invulling dan andere jaren. De kranslegging bij het oorlogsmonument en het Joodse monument moest noodgedwongen in kleine kring plaatsvinden.

Burgemeester Cia Kroon zorgde in beide gevallen namens  het college van B & W voor de kranslegging. Ook werden er kransen gelegd door Ron de Leeuw, namens het Oranje comité Losser en door de burgemeester van Emsbüren, die onverwacht voor de herdenking naar Losser was gekomen.

“Wij herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en van andere oorlogen. Onze veteranen strijden immers nog steeds voor vrijheid op verschillende plekken in de wereld. Wij hebben heel veel respect voor hun inzet. Door hun verhalen beseffen wij dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn”, aldus de burgemeester.

In de aanloop naar vandaag en in het kader van 75 jaar vrijheid, zijn in de gemeente Losser verschillende gebeurtenissen herdacht: het ongeluk met een Duits jachtvliegtuig in Losser, het bombardement van Glane, de dood van verzetsleider Henk Brinkgreve. “De bedoeling was om meer mensen en gebeurtenissen te herdenken in de aanloop naar vandaag, ook in de andere kerkdorpen. Door Corona is dit helaas niet gelukt.”

Kroon verwijst naar de gevoelens die corona oproept bij de oudere generatie. “De onzekerheid en het onbestemde gevoel van nu roept voor hen herinneringen op aan de oorlog. Wij leven met hen mee.” Gelukkig zijn er ook verschillen met toen. “Onze fysieke vrijheid is beperkt, maar wij zijn vrij in wie wij zijn en wat wij willen zeggen. Ook de relatie met onze Duitse buren is veranderd; morgen hangen ze de vlag uit in Gronau en Bad Bentheim om het belang van onze vrijheid te onderstrepen.”

RTV-Losser

RTV Losser maakte opnames van de toespraak van burgemeester Cia Kroon en legde ook de kranslegging op camera vast. Een verslag van de dodenherdenking is vanavond om 19.30 uur te zien Twente TV ( kanaal 43 van Ziggo of kanaal 1411 van KPN), op de site van RTV Losser, Hallo Losser en op de site van de gemeente Losser. Om 21.30 uur volgt een herhaling.

Bekijk de video hier:

 

Auteur: Henri Schuite
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud