Vanaf 25 november kleurt de gemeente Losser oranje

Vanaf 25 november kleurt de gemeente Losser oranje

Gemeente Losser zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf 25 november ’t Lossers Hoes oranje.

Losser steunt campagne Orange the World

De gemeente Losser heeft ervoor gekozen om voor de campagne Orange the World ’t Lossers Hoes vanaf woensdag 25 november tot en met donderdag 10 december oranje te laten kleuren. Hiermee sluit de gemeente Losser zich aan bij dit internationale initiatief. Omdat er in verband met de huidige coronamaatregelen geen officieel startmoment georganiseerd kan worden, is er een video opgenomen waarin diverse betrokkenen vertellen over het belang van deze campagne en de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Deze video is vanaf woensdagavond 25 november te zien op www.losser.nl.

Wethouder Anja Prins: “Zo heeft ieder van ons in verschillende rollen te maken met geweld tegen vrouwen en meisjes: als toeschouwer, hulpverlener, buur, ouder, collega, slachtoffer en zelfs als pleger. In elke buurt, in alle sociale lagen, in alle leeftijdsgroepen, in elke geloofsgemeenschap. En daarom de oproep aan iedereen om te ontdekken welke rol ieder van ons kan hebben om geweld tegen vrouwen te stoppen. Iedere vrouw die met geweld te maken krijgt, moet, desgewenst anoniem, zich kunnen melden. Niet alleen voor geweld achter de voordeur, maar ook voor bijvoorbeeld cybergeweld en seksuele intimidatie op het werk of op straat.”

Orange the World

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Oranje uitlichten

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Thema 2020

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie en zijn vaak al vele geweldsincidenten gebeurd voordat zij dit doen. De gemeente Losser wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.

Geweld melden

Loop je vast in je thuissituatie? Of denk je dat van iemand?
Bel de gemeente Losser, afdeling Werk, Inkomen, Jeugd en Zorg (WIJZ) op 053-537 7400.
Voel je je niet veilig thuis? Of denk je dat van iemand anders? Bel Veilig Thuis Twente op 0800-2000.

Foto is van Christiaan Vink

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud