Uitreiking Greune Deal Aardgasvrij

Uitreiking Greune Deal Aardgasvrij

In het kader van de Regionale Energie Transitie is het de bedoeling dat in 2030 de eerste wijken in Losser van het aardgas zijn. Hiervoor zijn Losser West en Beuningen aangewezen. Om de pioniers in dit proces te belonen konden inwoners zich aanmelden voor een Geune Deal. De gemeente Losser heeft uit de aanmeldingen 10 Inwoners geselecteerd voor een Greune Deal.

Deze inwoners hebben hun woning afgesloten van het aardgas of gaan dat uiterlijk in 2021 doen. Zij ontvangen daarvoor een beloning van 750 euro. In ruil daarvoor worden ze ‘ambassadeur van het aardgasvrij wonen. Maandagmiddag werd deze Greune Deal door wethouder Jamie van Essen beklonken met de eerste 2 inwoners. De huizen worden voorzien van een sticker of bordje met de tekst “Wij wonen aardgasvrij”.

Familie Bode aan de Tuinstraat

Sinds januari 2019 is de familie Bode eigenaar van hun huis uit 1967. Het ideaal van de heer Bode is om energieneutraal te kunnen wonen. Dit begint volgens de heer Bode met isoleren en in een huis uit 1967 viel er heel veel te isoleren : kruipruimte, tussenvloeren, spouwmuren. Er werd vloerverwarming aangelegd. Binnenkort worden nog een aantal ramen voorzien van tripleglas. Op het dak liggen nu 40 zonnepanelen om het huis te voorzien van de nodige energie.  De verwarmingsketel is vervangen door een 14,5 kW lucht-water warmtepomp en er staat een 270 liter warmtepomp boiler. Het huis wordt nu verwarmd met laag temperatuur water (33 graden).

Het huis is nu aardgasvrij want de gasaansluiting is ook daadwerkelijk verwijderd, waarbij de buurt ook nog even zonder water zat, maar dat was snel opgelost. Op de vraag naar de kosten, schat de heer Bode dat dit zeker € 30.000 heeft gekost, maar zijn energiekosten zijn gedaald van zo’n € 300 naar € 30. Hierbij moet de bewoner ook soms zijn gedrag aanpassen door bijvoorbeeld altijd overdag te wassen. Ook overweegt hij de aanschaf van een hybride auto om zijn energie van de zonnepanelen volledig te kunnen gebruiken. Tot slot merkte hij op dat hij de open haard weer in ere hersteld had om bij eventuele groet stroomstoringen niet in de kou te zitten.

Familie Berton aan de Sweelinckstraat

De familie Berton bewoont sinds 2 jaar dit huis. Bij de koop zijn direct ook de duurzame aanpassingen meegefinancierd. Op het dak zijn 16 zonnepanelen aangebracht. De CV is vervangen door een airco, die tevens de mogelijkheid geeft tot verwarmen. Deze kan de verwarming van het huis verzorgen tot een buitentemperatuur van iets onder de 0 graden. In geval van grotere kou zijn er infrarood panelen aangebracht om te kunnen bijverwarmen. De warmwatervoorziening wordt verzorgd door een warmtepomp boiler. Afgelopen winter is het huis verwarmd met de infrarood panelen en met de CV nog op de achtergrond. Sinds februari is ook dit huis van het aardgas af. Het volgende wat er staat gebeuren is het isoleren van de schil :vloerisolatie, muurisolatie en tripleglas. Dit laatste wordt binnenkort geplaatst 

 

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud