Smokkelbeurs Overdinkel groot succes

Smokkelbeurs Overdinkel groot succes

Donderdag 30 januari om 19.00 uur werd de smokkelbeurs, georganiseerd door Tourist Info Overdinkel en de gemeente Losser, in ’t Trefhuus in Overdinkel geopend. Monique Hamers beleidsmedewerker Recreatie & toerisme/economische zaken, accountmanager van de gemeente Losser deed de aftrap.

Ze vertelde bijzonder trots te zijn op wat er in Overdinkel tot stand is gekomen op het toeristische vlak en in het bijzonder het smokkelen. In 2016 is een werkgroep “De Schatkamer van Losser” hiermee begonnen en zijn de lijnen uitgezet. De opdracht was om Overdinkel de status van smokkeldorp terug te geven, nadat het smokkel en textielmuseum van de familie Game in 2012 in vlammen was opgegaan. Vervolgens kregen de wethouder Harry Nijhuis en wethouder Ans Prins het woord. De mensen van Stadmarketing Gronau werden verwelkomd. Ook zij prezen zich gelukkig met de ontwikkelingen in Overdinkel van de afgelopen jaren. 

Bloemetje

Een speciaal woord van dank ging uit naar Marjola Dieperink die zich uitzonderlijk had ingezet om alles op de rails te krijgen en de mensen te enthousiasmeren. Het resultaat is er dan ook naar. Vervolgens trokken de beide wethouders gezamenlijk aan de bel en verklaarden de beurs voor geopend.

Een overvloed aan smokkelactiviteiten

De bewoners van Overdinkel hebben laten zien dat ze innovatief zijn. Er is smokkelworst, smokkeljam, smokkelolie, smokkelbrood, smokkelgebak en smokkelkoffie. Er zijn smokkelfietstochten en er worden smokkelroutes gereden met de electrokar en de huifkar van camperpark Skop’nboer. Er zijn film opnames (podcasts) gemaakt op vrijwel alle plekken die zich daarvoor leenden. Ter plekke kan zo’n podcast geactiveerd worden met een zogenaamde Q-code. Overdinkel beschikt over een smokkelboekenkast. Door studenten is een smokkelescaperoom ontwikkeld die binnenkort in het ’t Trefhuus zal worden gevestigd.

Bruisend Overdinkel

Bruisend Overdinkel had een stand waar financiële ondersteuning werd gevraagd van de bevolking. Voor slechts een tientje per jaar kan men donateur worden. Hiermee ondersteun je alle activiteiten van Bruisend Overdinkel, zoals de smokkelfietstocht, het smokkelfestijn, de Kerstmarkt, de smokkelfilm, het te ontwikkelen smokkelmuseum en andere activiteiten in Overdinkel. 

Interview

RTV-Losser, Henri Schuite, heeft Luciën Game geïnterviewd over de betrokkenheid van de familie Game met betrekking tot het smokkelen in Overdinkel en de brand in hun museum dat in 2012 volledig in de as werd gelegd. Door op onderstaande link te klikken wordt het interview geactiveerd.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws, Overdinkel
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud