Schop in de grond bij Landgoederen Oldenzaal

Schop in de grond bij Landgoederen Oldenzaal

In het Natura 2000-gebied Landgoederen Oldenzaal worden half augustus de eerste werkzaamheden zichtbaar. Lokale aannemer Gerwers Tilligte BV start in opdracht van provincie Overijssel met werkzaamheden om de bijzondere natuur in het gebied te herstellen en te behouden

Landgoederen Oldenzaal

Het Natura 2000-gebied Landgoederen Oldenzaal ligt voor het grootste deel in de gemeente Losser, met een klein deel in de gemeente Oldenzaal. Het gebied ligt op en rond de stuwwal van Oldenzaal, tussen de plaatsen Oldenzaal, Losser en De Lutte. Het hoogste punt van de stuwwal is de Tankenberg. Dit punt is 85 meter hoog. Daarmee is dat het hoogste punt van Overijssel.

Kwetsbare natuur

Het Natura 2000-gebied Landgoederen Oldenzaal is te droog. Dat is niet goed voor de kwetsbare natuur. Het gaat dan onder meer om bomen en planten die op de oevers van de beken te vinden zijn. Bijzondere planten die er voorkomen zijn bijvoorbeeld de slanke sleutelbloem en de bosanemoon. Ook de kamsalamander en de vissoort rivierdonderpad komen vooor in dit gebied.

Werkzaamheden

Het gebied moet natter worden. Daarom worden diverse sloten en greppels gedempt. Sommige bossen hebben een hoge grondwaterstand nodig. Daarom maakt de aannemer onder andere de Snoeyinksbeek en Rossumerbeek minder diep. Op meerdere stukken grond verwijdert Gerwers ook de drainage. In veel landbouwgronden ligt drainage. Dat zijn ondergrondse buizen die ervoor zorgen dat het water versneld afgevoerd wordt uit de bodem. Drainage verlaagt daardoor het grondwaterpeil in die stukken grond. Maar het zorgt daarmee ook voor verdroging van kwetsbare natuur. Op een paar plekken worden maatregelen genomen om het oppervlaktewater langer vast te houden. Langs de Snoeyinksbeek verlaagt de aannemer bijvoorbeeld op een paar plekken de grond zodat de beek sneller kan overstromen. Hierdoor wordt niet alleen het bos beschermd, maar ook de rivierdonderpad. Eind 2021 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud