Prachtige parel voor Overdinkel 

Prachtige parel voor Overdinkel 

Hij is jong, enthousiast, zakenman, hovenier en heeft meer dan gewone belangstelling voor oude panden. Getuige hiervan is de Zoeker school die hij heeft gekocht en gerenoveerd. Hier is nu zijn Hoveniersbedrijf gevestigd en biedt hij werk een 22 personen. We hebben het over Marco Bergsma. Toen hij in 2019 de gelegenheid kreeg om de pastorie van de protestantse Kerk in Overdinkel te kopen liet hij die gelegenheid niet aan zijn neus voorbij gaan. 

Sociaal gezicht

Marco is een drukke ondernemer maar heeft ook een sociaal gezicht. Wetende van het nijpende te kort aan huisartsen in de omgeving, besloot hij om van de pastorie een gezondheidscentrum te maken. Alle huisartsen in Overdinkel en Loser zijn door hem benaderd met de vraag of daar belangstelling voor was. De Losserse huisarts Boermans heeft belangstelling. Andere huisartsen haken af. Huisarts Huitema heeft de overname van de patiënten van huisarts Brandenburg, met de begrijpelijke reden dat haar praktijk te groot was, lang van zich afgehouden. In januari 2020 werden de patiënten van huisarts Bandenburg door middel van een brief op de hoogte gesteld dat Huitema toch zijn patiënten had overgenomen.

Kerk

Het kerkbestuur van de protestantse kerk in Overdinkel kampt, net als nagenoeg alle kerkbesturen, met de kosten voor het onderhoud van de kerk. De belangstelling om ter kerke te gaan wordt steeds minder. Het gevolg is dat vrijwilligers steeds schaarser worden en het verpauperen van het onroerende goed zich opdringt. Geloofsgemeenschappen worden kleiner en het is financieel niet meer haalbaar om in stand te blijven. Toen Marco naast de pastorie ook de kerk wilde overnemen, was men binnen het kerkbestuur blij gestemd. Ze mag de kerk zo lang gebruiken als daar behoefte aan is voor een zeer redelijk huurbedrag dat het kerkbestuur zelf heeft vastgesteld. De kerk wordt onderhouden door Marco en verpaupert niet. Het bestuur is blij dat de plannen zo lopen want nu blijven beide gebouwen naast elkaar in stand. De kerk zal te zijner tijd deel gaan uitmaken van het gezondheidscentrum. De omliggende grond wordt op korte termijn al in gebruik worden genomen. (Zie tekeningen). Marco Bergsma is nu in het bezit van de twee nog bestaande oudste panden in Losser. (Zoeker school 1899, Kerk en pastorie 1908.)

Sparringpartner

Gezien de ontzettend drukke dagelijkse zaken van Marco, zo als het afbouwen van de bedrijfshal, ophopende drukte in zijn hoveniersbedrijf, heeft hij Jos in het Veld gevraagd hem met enkele lopende projecten te ondersteunen. Zij kennen elkaar reeds jaren en Jos was laatste de jaren af en toe sparringpartner in diverse zaken maar ook destijds in de aankoop van de pastorie.

Gemeente Losser

In april zijn de plannen van Marco ook met de gemeente besproken. Wethouder Prins van de gemeente Losser was zeer enthousiast. Het zou mooi zijn als er een gezondheidscentrum in Overdinkel kan komen. Het is belangrijk dat de zorg voor onze inwoners dichtbij georganiseerd kan worden. Dit initiatief is snel gegaan en we zien graag de bouwaanvraag tegemoet, zodat Marco hopelijk snel tot realisatie over kan gaan.

GCO is nu een feit

Dat de huisarts Boermans een volwaardige huisartsenpraktijk gaat installeren in het Gezondheids Centrum Overdinkel, compleet met spreek-en behandelkamers, is nu een feit. Daarnaast hebben reeds diverse zorgverleners aangeven ook een ruimte te wensen in dit centrum wat ook zij een enorme aanwinst vinden voor Overdinkel en zeker voor het ondersteunen van de leefbaarheid in dit kerkdorp. Te denken aan onder andere Fysio, psycholoog, thuiszorg, enzovoort. Hoe mooi is dit. Een oude pastorie en kerk behouden. Karakteristiek combineren met de toekomst. Wanneer alles meezit, zal medio 2021 het Gezondheids Centrum Overdinkel geopend kunnen worden. Ter overbrugging richt Huisartsen Praktijk Boermans per 1 september een tijdelijke praktijk in in de pastorie waar de patiënten van harte welkom zijn. Patiënten zijn vrij om de huisarts te kiezen de ze willen hebben. De omwonenden van de kerk zijn schriftelijk op de hoogte gebracht van de plannen. 

Saillant detail

De huisarts Jan Brandenburg, vader van de nu scheidende huisarts Jaap Brandenburg, is in 1950 zijn praktijk begonnen in de pastorie in Overdinkel. (Zie foto van de advertentie.)

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws, Overdinkel
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud