Ook in gemeente Losser ‘Groene Leges’ 

Ook in gemeente Losser ‘Groene Leges’ 

Het college van Losser wil de toepassing van duurzaamheidsmaatregelen bevorderen.

Wethouder Harry Nijhuis: “Wij willen initiatiefnemers de leges voor de omgevingsvergunning terugbetalen als zij duurzaamheidsmaatregelen toepassen bij bouwprojecten: de zogenaamde groene leges. Afhankelijk van de aard en omvang van de bouwactiviteit betalen we de leges dan geheel of gedeeltelijk terug. Eerder voerden de collega gemeenten in Noordoost Twente deze groene leges al in. Het is belangrijk dat ook Losser nu aansluit.”

Als bij renovatie, verbouw of grootschalige bouwprojecten toegepaste duurzaamheidsmaatregelen vergunning plichtig zijn (en dus leges moeten worden betaald), kunnen initiatiefnemers in de nieuwe regeling aanspraak maken op de teruggaaf van (een gedeelte van) de leges. Het gaat dan bijvoorbeeld om bouwactiviteiten als 

  • het isoleren van een bestaande woning; 
  • renovatie tot nul-op-de-meter-woning;
  • het plaatsen van zonnepanelen op daken, in tuinen of aan gevels;
  • het aanbrengen van een begroeid/sedum dak;
  • het plaatsen van de buitenunit voor een warmtepomp;
  • de plaatsing van zonnecollectoren voor een zonneboiler.

Voor grootschalige initiatieven, zoals het realiseren van zonneparken of windturbines, geldt in de nieuwe regeling een maximum bedrag aan leges: € 51.750.

Een klimaat neutrale gemeente, waarbij 20 procent van de energie zelf wordt geproduceerd. Dat is de ambitie van elk van de vier Noordoost-Twentse gemeenten. Om inwoners en ondernemers te stimuleren hun panden te verduurzamen, worden er nu ook groene leges gehanteerd.

Auteur: Peter Langela
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud